Menu Sluit menu

Uw factuur

factuur

De factuur wordt opgesteld volgens wettelijke verplichtingen. Alle ziekenhuizen moeten ditzelfde model van factuur gebruiken.

Voor wie in orde is met zijn (Belgische) ziekteverzekering, zal een groot deel van de kosten meestal rechtstreeks aan uw ziekenfonds gefactureerd worden. Dit bedrag staat op de factuur onder "Ten laste van uw ziekenfonds". Uw factuur gaat dan enkel over uw persoonlijk aandeel en supplementen.  

Uw factuur betalen

U moet ter plaatse op het moment van uw opname niets betalen. Ten vroegste een maand na uw ontslag ontvangt u op papier of online via mynexuzhealth de ziekenhuisrekening.  Verblijft u een langere periode in het ziekenhuis, dan kunt u, ook ten vroegste na een maand, een tussentijdse factuur ontvangen. U kunt uw ziekenhuisfactuur op verschillende manieren betalen:

  • Online betaling via mynexuzhealth 
  • Bij voorkeur via overschrijving op het bankrekeningnummer zoals vermeld op de factuur. Gelieve bij betaling steeds de gestructureerde mededeling te gebruiken die u terugvindt op het overschrijvingsformulier bij uw factuur.
  • Contant aan de inschrijfbalies van één van de campussen 

Betalingsvoorwaarden 

U moet een factuur betalen ten laatste op de vervaldag vermeld in de begeleidende brief bij de factuur. De algemene voorwaarden, die alle bepalingen over schadebeding en betaaltermijn bevatten, leest u in dit document 'Algemene Voorwaarden AZT'.

De ziekenhuisfactuur

Onder de rubriek 'de kostprijs in het kort' vindt u een begrippenlijst en een de essentie van hoe uw factuur wordt berekend. De berekening van de kostprijs van uw ziekenhuisopname is namelijk een complex gegeven.

De kosten worden ingedeeld in drie kolommen:

  • Ten laste van het ziekenfonds: De bedragen die rechtstreeks aan het ziekenfonds worden aangerekend.
  • Ten laste van de patiënt: Het persoonlijk aandeel voor terugbetaalde en niet-terugbetaalbare prestaties en afleveringen.
  • Supplementen: De supplementen die worden aangerekend als je koos voor een eenpersoonskamer. Je kan ze vermijden door te kiezen voor een tweepersoonskamer of gemeenschappelijke kamer.   Meer info.
     

Op de ziekenhuisfactuur vindt u verschillende rubrieken terug: 

Verblijfskosten

Deze kosten omvatten alles wat verband houdt met de kamer waarin men verblijft en de verpleegkundige zorgen die verstrekt worden tijdens het verblijf in het ziekenhuis. De kosten zijn afhankelijk van het type kamer dat men kiest en van de duur van hospitalisatie.

Verblijfskosten hospitalisatie

De berekening van het remgeld of de ‘persoonlijke tussenkomst’ van de patiënt gebeurt op basis van gegevens, bepaald door uw ziekenfonds. Het ‘supplement kamer’ wordt aangerekend naargelang het gekozen type van kamer. Bij opname tekent u immers een opnameformulier waarop de keuze van de kamer vermeld staat. Indien het om medische redenen nodig is opgenomen te worden in een éénpersoonskamer, wordt naast de persoonlijke tussenkomst, geen supplement aangerekend. In dit geval is een voorafgaandelijke verklaring van de behandelende geneesheer wel noodzakelijk.

Verblijfskosten daghospitalisatie

Onder voorwaarden, bepaald in de nationale overeenkomst tussen de verplegingsinrichtingen en de verzekeringsinstellingen, rekent het ziekenhuis verblijfskosten voor daghospitalisatie aan. Enkel een kamersupplement, onder dezelfde voorwaarden als hospitalisatie, wordt aangerekend.

Forfaitaire kosten

Kosten die het ziekenhuis wettelijk gezien via een forfaitair bedrag aanrekent aan de patiënt. 
Het forfait voor geneesmiddelen bedraagt € 0.62 per dag als persoonlijke tussenkomst.
Forfaitaire honoraria per opneming : deze honoraria worden gefactureerd op naam van de verantwoordelijke geneesheer van de desbetreffende dienst. Het is dus best mogelijk dat de vermelde arts voor u onbekend is.

  • forfaits klinische biologie: persoonlijke bijdrage is afhankelijk van hoe men verzekerd is; 
  • forfaits medische beeldvorming: persoonlijke bijdrage is afhankelijk van hoe men verzekerd is; 
  • forfaits medische wachtdienst: vallen volledig ten laste van het ziekenfonds

Persoonlijke tussenkomst voor technische verstrekkingen: KB 18.12.1996. Enkel voor patiënten zonder voorkeurtarief wordt € 16,40 aangerekend.

Apotheekkosten

  • Farmaceutische en parafarmaceutische producten: enkel de geneesmiddelen, deels of volledig ten laste van patiënt, worden in detail weergegeven.
  • Implantaten, prothesen, niet implanteerbare medische hulpmiddelen: worden gedetailleerd vermeld. Forfaitaire bedragen voor het gebruik van endoscopisch en viscerosynthese materiaal worden hier ook vermeld.

Meer informatie over het gebruik van deze materialen kan u bekomen bij uw behandelende geneesheer en over de terugbetaling ervan bij uw ziekenfonds.

Ziekenvervoer

Niet van toepassing op een factuur van AZ Turnhout omdat wij geen eigen ambulance hebben. 

Meer info over kosten verbonden aan ziekenvervoer  leest u hier

Medische en paramedische honoraria

  • Honoraria waarvoor geen bedrag ten laste wordt gelegd van de patiënt. 
  • Honoraria waarvoor een bedrag ten laste wordt gelegd van de patiënt: deze worden per specialisme en per verstrekker vermeld. In sommige gevallen, wanneer er geen contact is tussen patiënt en de zorgverstrekker (bv. bij bloed-, urine- en weefselonderzoek), kan de arts voor u onbekend zijn. 
  • Honoraria voor alle niet terugbetaalbare diagnostische en therapeutische verstrekkingen en honoraria volledig ten laste van patiënt.
     

Andere leveringen

Leveringen van bloed, bloedplasma, bloedderivaten, gipsbanden en ander gipsmateriaal vallen hieronder. Een deel is ten laste van het ziekenfonds en een deel ten laste van de patiënt.

Overige kosten

Enerzijds betreft dit de aanrekening van leveringen, zoals bloed, bloedplasma, bloedderivaten, moedermelk, gipsbanden en ander gipsmateriaal. Van deze kosten kan een deel ten laste zijn van het ziekenfonds en een deel voor de patiënt.

Anderzijds betreft dit diverse kosten zonder tussenkomst van het ziekenfonds en meestal ook niet van een hospitalisatieverzekering (bijvoorbeeld: telefoonkosten, rooming-in). U vindt hier een tarievenlijst. 

BTW op esthetische ingrepen

Op alle zuiver esthetische ingrepen of behandelingen alsook eventuele nazorg wordt 21% BTW aangerekend.

Vragen over uw factuur?

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.