Menu Sluit menu

Onderzoeken

hartonderzoek

Echocardiografie

Snel en eenvoudig uitvoerbaar onderzoek met gebruik van ultrasone geluidgolven waarbij informatie wordt bekomen over de hartkamers, pompfunctie, klepwerking en grote bloedvaten. Klassiek gebeurt dit met een echosonde en gel op de borstkas (transthoracaal).

Er zijn verschillende types onderzoeken waarbij we gebruik maken van echografie.

  • 3D echocardiografie: De dienst beschikt over een high-tech echotoestel met mogelijkheid tot 3D-beeldvorming, waarbij klepstructuren en aangeboren hartproblemen beter kunnen beoordeeld worden.
  • Een ligfietsechocardiografie is een onderzoek waarbij het hart bij rust en bij inspanning echografisch wordt nagekeken. Meer info: infobrochure ligfietsechocardiografie
  • Een stressecho is een onderzoek waarbij het hart bij rust en bij inspanning echografisch wordt nagekeken. Via een infuus dienen we medicatie toe om het hartritme te versnellen om zo een gelijkaardig effect te bekomen als tijdens een fietstest. Meer info: infobrochure Stressecho

  • Bij een transoesophagale echocardiografie (TEE) gebruikt de cardioloog een sonde die via uw slokdarm tot achter uw hart wordt gebracht. De slokdarmecho brengt organen die dicht bij de slokdarm liggen beter in beeld. Het hart, de aorta en ook kleinere hartstructuren zoals de grote bloedvaten, mitralis -en tricuspidalisklep en de voorkamers kunnen op deze wijze goed bestudeerd worden. Meer info: infobrochure TEE

Fietsproef (cyclo-ergometrie)

We beoordelen het verloop van uw hartfrequentie en bloeddruk tijdens een fysieke inspanning.  Tijdens het onderzoek kunnen we ook informatie bekomen over eventuele problemen van doorbloeding ter hoogte van de kransslagaders. Afhankelijk van de fysieke paraatheid en ingestelde weerstand, duurt een fietsproef gemiddeld 5 tot 15 minuten.

Ergospirometrie

Dit onderzoek is nuttig bij onverklaarde kortademigheidsklachten, voor sporters, en bij hartfalen. het onderzoek is gelijkaardig aan een fietsproef, maar hierbij bekomen we extra informatie door de patiënt in een masker te laten ademen. 

Holter

Toestel om continu het hartritme te volgen in de thuissituatie. We brengen 3 kleefelektroden onder uw kleding aan. Hiermee kan u alle normale activiteiten thuis doen, behalve zwemmen, douchen of in bad gaan. U draagt dit 24 tot 48 uur. Achteraf kan het tijdstip van eventuele symptomen gecorreleerd worden met het hartritme op dat moment.

Event recorder

Toestel voor lange termijn (tot 3 weken) ritmeregistratie. Hierbij kan de patiënt zelf een knopje activeren op het moment van symptomen zodat deze 'gebeurtenis' wordt opgeslagen in het geheugen van het toestel. De elektroden kunnen verwijderd worden om bijvoorbeeld te douchen.

24u bloeddrukmeting

Draagbare, geijkte bloeddrukmeter met aangepaste manchet die gedurende 24u, dag en nacht, metingen doet van de bloeddruk. Nuttig om het zogenaamde 'wittejas-effect' op te sporen, om een idee te krijgen over effect van medicatie, of bij duizeligheidsklachten waarbij lage bloeddruk vermoed wordt.

Tilttest

Een Tilttest (of kanteltafeltest) is een onderzoek dat we uitvoeren bij personen die last hebben van flauwvallen of die zich draaierig voelen. Tijdens de Tilttest proberen we te achterhalen wat hiervan de oorzaak is. 

Meer info: infobrochure Tilttest

Pacemaker / ICD analyse

Eender welk type pacemaker of defibrillator (ICD) kan op onze dienst worden geanalyseerd. Dit gebeurt routinegewijs na implantatie, en bij vermoeden van eventuele problemen of uitputting van de batterij. De analyse gebeurt draadloos met behulp van een externe programmator.

Hartkatheterisatie

Tijdens een hartkatheterisatie sporen we eventuele vernauwingen op de kransslagaders op. Dit doen we door een kleurstof (contraststof) rechtstreeks in te spuiten in de kransslagaders. Met behulp van röntgenstralen maken we een film hiervan.

Andere aandoeningen die we op deze manier kunnen controleren tijdens een hartkatheterisatie zijn:

  • Afwijkingen van de kleppen die zich in het hart bevinden.
  • De pompfunctie van het hart: de mate waarin de hartspier in staat is om bloed rond te pompen in het lichaam.

Meer info: infobrochure hartkatheterisatie

Fibricheck

App voor smartphone voor registratie van het hartritme, met CE-certificatie voor medisch gebruik. Voor meer info: www.fibricheck.com of vraag aan je arts.

Cardio / Coronaire CT

Met deze geavanceerde CT-scan techniek brengen we de kransslagaders (slagaders van het hart) in beeld. Het doel van het onderzoek is tweeledig.

  • Een berekening maken van de hoeveelheid verkalkingen van de kransslagaders.
  • Het opsporen van vernauwingen van de kransslagaders. Dit gebeurt met behulp van een jodiumhoudende contraststof.

Meer info: infobrochure Cardio CT

MRI hart

Dit onderzoek gebeurt op onze dienst medische beeldvorming. De MRI of magnetische resonantie scanner geeft zeer gedetailleerde informatie over structuur en functie van het hart. Dit onderzoek plannen we in wanneer de diagnose na standaard onderzoek nog niet helemaal duidelijk is, of om betere inschatting van de prognose te verkrijgen.

De scanner maakt geen gebruik van klassieke röntgenstralen noch van jodiumhoudende contrastvloeistof. Voor mensen met claustrofobie kan een specifieke voorbereiding nodig zijn. Indien u drager bent van ingeplante elektronische of mechanische apparaten kan het onderzoek mogelijk NIET doorgaan. U dient een vragenlijst in te vullen die u meekrijgt bij het maken van de afspraak.

Telemetrie

Telemetrie betekent letterlijk: ‘meten op afstand’. In dit geval gaat het om het meten/observeren van uw hartritme. Dit gebeurt via een zender. Deze telemetriezender is het toestel dat u met zich meedraagt. Op uw borstkas zitten vijf elektroden gekleefd die met de zender zijn verbonden. De zender registreert uw hartslag en stuurt de gegevens door naar een computer/monitor op de afdeling hartbewaking (CCU). De verpleegkundigen kunnen daar op een beeldscherm uw hartritme in de gaten houden of observeren.

Meer info: infobrochure Telemetrie

Welkom op de CPU

de Chest Pain Unit (CPU) s een gespecialiseerde hartafdeling die deel uitmaakt van de hartbewaking-cardiologie.

De opname gebeurt steeds na doorverwijzing van de dienst spoedgevallen. Het is een eenheid voor een opname van maximaal 8 uur. De dienst is specifiek gericht op het observeren van patiënten met pijn op de borst. Deze kunnen immers wijzen op problemen met de bloedvoorziening naar het hart.

Het is de bedoeling om tijdens deze korte opname zo snel mogelijk de oorzaak van uw klachten te vinden. Hierbij voeren we een aantal onderzoeken uit en een doorgedreven observatie en monitoring. Afhankelijk van de eerste resultaten zult u verhuizen naar de hartbewaking (CCU) of wordt u opgenomen op de afdeling cardiologie. In latere instantie kunnen dan nog andere onderzoeken uitgevoerd worden zoals een CT-scan of een slokdarmonderzoek.

Meer info: infobrochure Welkom op de afdeling CPU

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.