Menu Sluit menu

Behandelingen

Kempens Hartcentrum

Medicatie

Een hartpatiënt dient vaak een heleboel medicatie te nemen. Voor specifieke vragen dient u zich te wenden tot uw huisarts of cardioloog. Enkele voorbeelden van veelgebruikte medicamenten zijn: aspirine, cholesterolverlagende middelen, betablokkers, bloeddrukverlagende middelen, bloedverdunners…

Aspirine

Meest gebruikte bloedverdunner die al meer dan een eeuw oud is! Kan preventief worden voorgeschreven of na een hart-of vaatingreep. In de cardiologie gebruikt in zeer lage dosis (80-100 mg), dit in tegenstelling tot de pijnstillende dosis (300-500mg).

Cholesterolverlagende middelen

De meest frequent voorgeschreven klasse zijn de zogenaamde ‘statines’ die krachtige cholesteroldaling geven. Aangezien cholesterol meespeelt in het proces van atherosclerose (slagadervernauwing), is een statine standaard in de behandeling bij aandoeningen van de kransslagaders en kan het ook preventief worden voorgeschreven bij hoogrisico-patiënten zoals mensen met suikerziekte.

Betablokkers

Medicatie die zowel hartslag als bloeddruk verlaagt, hetgeen vaak een gewenst effect is bij patiënten na hartinfarct, met ritmestoornissen, verhoogde bloeddruk enzovoort.

Bloeddrukverlagende middelen

Hier zijn teveel producten om op te lijsten. Voor specifieke informatie kan u terecht bij uw huisarts of cardioloog.

Bloedverdunners

Naast aspirine worden ook de volgende bloedverdunners courant gebruikt in de cardiologie: Marcoumar®, Marevan®, Sintrom®, Brilique®, Efient®, Xarelto®, Pradaxa®, Eliquis®. Voor specifieke informatie dient U zich te wenden tot uw huisarts of cardioloog.

Infobrochure Nieuwe orale anticoagulantia Xarelto®, Pradaxa®, Eliquis®

Infobrochure Orale anticoagulantia Vitamine K-antagonisten Marcoumar®, Marevan® , Sintrom®

Ingrepen

Stents

Een stent is een metalen ‘veertje’ met een polymere coating dat gebruikt wordt om vernauwingen ter hoogte van de kransslagaders te verwijden. Het heeft de vroegere ballondilatatie nagenoeg volledig vervangen. Het veertje groeit geleidelijk aan in doordat een nieuw laagje weefsel zich over de ‘mazen’ van de stent vormt. Het plaatsen van stents gaat steeds vooraf door een hartkatheterisatie en gebeurt op het Cathlab.

Infobrochure hartkatheterisatie

Pacemaker / Defibrillator

Een pacemaker is een toestel dat wordt ingeplant bij patiënten met hartritmestoornissen waarbij de hartslag te traag wordt. Via 1 of 2 elektroden in de hartkamers worden de elektrische signalen in het hart continu gemeten. De pacemaker geeft het hart enkel een impuls wanneer het nodig is. Een batterij van de huidige toestellen gaat gemiddeld 7 tot 10 jaar mee. De implantatie gebeurt onder lokale verdoving via een korte opname.

Infobrochure pacemaker

Een cardiale resynchronisatie-pacemaker is een speciale pacemaker met een derde elektrode die aan de linkerzijde van het hart wordt ingebracht om een perfect synchrone stimulatie van het hart te geven. Dit wordt gebruikt in specifieke gevallen van hartfalen.

Een defibrillator is een toestel dat een stroomstoot kan afvuren bij een levensbedreigende hartritmestoornis. In bepaalde gevallen, wanneer het risico op dergelijke hartritmestoornissen als hoog wordt ingeschat door uw cardioloog, kan het u voorgesteld worden als preventieve maatregel tegen plotse dood.

Voor een resynchronisatie pacemaker of defibrillator zal u doorverwezen worden naar een gespecialiseerd centrum.

Elektrische reconversie

Elektrische reconversie/cardioversie is een behandeling tegen hartritmestoornissen gepaard gaande met een snelle en/of onregelmatige hartslag. Meestal wordt deze behandeling toegepast bij voorkamerfibrillatie of voorkamerflutter. Zonder een correcte behandeling is er een verhoogd risico op hartfalen alsook op een trombose of een beroerte door klontervorming.

Infobrochure elektrische reconversie

Ablatie

Voor elektrofysiologische onderzoeken en ablatie wordt nauw samengewerkt met het Ziekenhuis Oost-Limburg te Genk. De ingreep zelf gebeurt niet in AZ Turnhout, wel de voorbereidende consultaties en nacontroles.

Video's van het ZOL Genk over ablatie van voorkamerfibrillatie en voorkamerflutter.

Chirurgie

Er bestaat een verscheidenheid aan hartoperaties en hiervoor wordt nauw samengewerkt met het UZ Gasthuisberg te Leuven. De meest courante ingrepen zijn: coronaire bypass (‘overbruggingsoperatie’), alsook klepoperaties, dit kan gebeuren door een chirurgische ingreep of percutaan. 

Infobrochure UZ Leuven: hartoperatie: een nieuwe start

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.