Menu Sluit menu
CT-scan

Wat is een CT-scan?

De CT-scanner (Computer Tomografie) is een apparaat dat met behulp van röntgenstralen beelden van het lichaam maakt. Op zo’n scan zijn dwarsdoorsnedes van het te onderzoeken orgaan, bot of weefsel te zien. Tijdens het onderzoek ligt u op een tafel die door een cirkelvormige opening in het toestel geschoven wordt. Het toestel is niet afgesloten. Het heeft een voldoende ruime diameter. Er is voldoende licht en lucht. 
Het onderzoek duurt maar enkele minuten. Tijdens het onderzoek kan er gevraagd worden om de adem gedurende enkele seconden in te houden.

Afhankelijk van het onderzoek, moet u soms een contrastinspuiting krijgen. De inspuiting gebeurt langs een ader in bijvoorbeeld de elleboogplooi. Bij deze inspuiting is het eventueel mogelijk dat u kortstondig een warmtegevoel krijgt. Ook een plasgevoel, een vreemde smaak in de mond of een kriebel in de keel kunnen optreden. Dit zijn normale reacties van het lichaam op de contrastvloeistof. Na het onderzoek moet u erop letten de rest van de dag veel te drinken, minstens 2 liter indien mogelijk. Zo verdwijnt de contrastvloeistof sneller uit het lichaam.

Voorbereiding

Bij een onderzoek van de buik, kan er u gevraagd worden om voor het onderzoek een fles water met een beetje contraststof te drinken. Om de darmen goed gevuld te krijgen, is het nodig gedurende 1,5 uur voor het onderzoek 1 liter te drinken. Houd er dus rekening mee dat u een tweetal uren op onze dienst zult doorbrengen.

Meld bij het maken van de afspraak en aan de medisch beeldvormer voor de start van de scan indien er sprake is van: 

  • Mogelijke zwangerschap
  • Allergieën 
  • Reacties op contrastmiddelen bij eerdere onderzoeken
  • Mogelijke nierfunctiestoornissen
  • Diabetes
  • Gebruik van medicatie met metformine (Glucophage®, Metformax® of Metformine®)

Verloop van een CT-scan

  • U wordt door een medewerker naar een omkleedruimte gebracht en krijgt een woordje uitleg over het onderzoek. Het te onderzoeken lichaamsdeel moet volledig vrij gemaakt worden. Ook alle metalen voorwerpen in de te onderzoeken regio moeten verwijderd worden (bv. piercing). Wanneer tijdens het onderzoek een contrastvloeistof moet toegediend worden, zal een infuus in uw arm geprikt worden. 
  • Daarna wordt u begeleid naar de onderzoeksruimte. U moet met de rug op de onderzoekstafel gaan liggen, waarna u in het apparaat geschoven wordt. Het onderzoek kan nu beginnen. 
  • Tijdens het onderzoek is het belangrijk niet te bewegen en de ademhalingsinstructies nauwgezet te volgen. 
  • Na het onderzoek vragen we u nog 15 minuten te wachten in de omkleedruimte. Aankleden mag al wel. Nadat het infuus verwijderd is, kunt u vertrekken. 
  • Na het onderzoek worden de beelden verwerkt door de medische beeldvormer. De radioloog zal een verslag maken van het onderzoek. Dit verslag wordt bezorgd aan de aanvragende arts die de resultaten van het onderzoek met u zal bespreken.

Brochures

De informatiefolders van AZ Turnhout worden met de grootste zorg opgemaakt. De inhoud ervan is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mochten onze folders vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn AZ Turnhout, personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.