Menu Sluit menu

Werkschakel helpt chronische pijnpatiënten AZ Turnhout opnieuw aan een job

22 april 2024

De eerdere samenwerking tussen het pijncentrum van AZ Turnhout en GTB heeft een vervolg gekregen onder de naam ‘Werkschakel’.

Sinds 1 februari kunnen patiënten met chronische pijn op het pijncentrum van het ziekenhuis één dag per week terecht bij een medewerker van GTB (Gespecialiseerd Team Bemiddeling). GTB helpt mensen met een beperking of gezondheidsprobleem om geschikt werk te vinden en te behouden. 

Joke Nijns, coördinator van het pijncentrum AZ Turnhout is enthousiast: “Wij zijn als ziekenhuis één van de eersten in de brede regio die met dit project ‘Werkschakel’ gestart is en we zien al direct mooie resultaten: tot op heden zijn er een heel aantal patiënten samen met VDAB hun mogelijkheden richting de arbeidsmarkt aan het verkennen. De doelstelling van Werkschakel is om mensen met gezondheidsuitdagingen te bereiken, te informeren, te motiveren, te sensibiliseren en eventueel in te schrijven bij VDAB. Hierdoor kunnen we drempelverlagend werken en kunnen onze patiënten een weloverwogen keuze maken.” Zo stelt Joke. 

 

Dr. Bryon is pijnarts in AZ Turnhout en legt uit wat de meerwaarde voor zo’n samenwerking is: “We weten uit de literatuur dat hoe vroeger in een revalidatie- of multidisciplinair traject mensen opnieuw aan werken denken, hoe groter de kans is dat men effectief de stap zet naar arbeidsre-integratie. We mogen bovendien het gevoel zich terug nuttig te voelen, de sociale functie, en bijgevolg de bijdrage aan de ‘quality of life’ van de werksituatie of vrijwilligerswerk zeker niet onderschatten”. 

In het multidisciplinair pijncentrum zijn wij daarom al langer vragende partij voor samenwerking met VDAB en GTB om de mensen sneller terug in het arbeidscircuit te krijgen. Het feit dat dit nu kan op dezelfde locatie, als waar de patiënten door verschillende paramedici gevolgd en gecoacht worden,  zorgt ervoor dat de drempel voor de patiënt een heel stuk lager ligt. Die laagdrempelige samenwerking creëert enerzijds vertrouwen voor zowel de patiënt als voor ons als hulpverleners, anderzijds kunnen ze ineens ook terecht bij de medewerker GTB die hen informeert en hen helpt met de veelheid aan administratie en informatie.” 

“Doelstelling van het project is om elk jaar zo veel mogelijk patiënten te kunnen re-integreren op de arbeidsmarkt.” concludeert dr. Bryon.

Vanaf 2024 wil Vlaanderen jaarlijks 12.000 personen met een erkenning arbeidsongeschiktheid begeleiden in een re-integratietraject bij VDAB en partners. Emino en GTB bundelen de krachten in 'Werkschakel', een consortium dat in samenwerking met zorg- en welzijnsorganisaties jaarlijks bijna 4000 personen met gezondheidsuitdagingen extra naar VDAB zal toeleiden. De samenwerking kadert in de oproep ‘Vindplaatsgericht en outreachend werken’ van Vlaams minister van Werk Jo Brouns.

De samenwerking, gebaseerd op de overtuiging dat elk talent passend werk verdient, startte op 1 februari 2024 en loopt tot eind 2025.

Project in samenwerking met VDAB, Emino, GTB met ondersteuning van de Vlaamse overheid. 

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.