Menu Sluit menu

Minder straling in vernieuwde RX-zaal

7 maart 2024

Het team radiologie op campus Sint-Jozef kan sinds kort werken in een totaal vernieuwde röntgenzaal die geschikt is voor elk type RX-onderzoek. Een RX-opname is een beeldvormingstechniek waarbij we röntgenstralen of ioniserende stralen gebruiken. Met behulp van dit RX-beeld kunnen artsen diagnoses stellen en bijvoorbeeld beoordelen of je een breuk hebt in een bot.

Nieuwe RX-zaal in AZ Turnhout

In de zaal staan er verschillende gloednieuwe toestellen, waaronder een RX-tafel voor het maken van beelden van bijvoorbeeld heupen, bekken, rug of knieën. Aan het plafond hangt een flexibel RX-toestel dat het team kan gebruiken om beelden te maken van kleinere delen van het skelet zoals de voeten, handen of polsen. Dit flexibele toestel is ook handig om RX-opnamen te maken bij patiënten die te zwak zijn om uit bed te komen, want het ziekenhuisbed kan onder het toestel geplaats worden. Zo kan men RX-opnamen maken terwijl de patiënt in bed blijft liggen.

Het ziekenhuis en de afdeling besloten om te investeren in een nieuwe zaal omwille van verschillende belangrijke voordelen:

  • De toestellen werken met een lagere stralingsdosis. Voor sommige onderzoeken is er maar liefst 30% minder dosis nodig. Aan het (herhaaldelijk) gebruik van röntgenstraling zijn gezondheidsrisico’s verbonden. Daarom zullen artsen en medewerkers enkel RX-beelden maken als het onderzoek echt bijdraagt tot de behandeling en gezondheid van de patiënt.

    Het risico voor kinderen is hierbij groter dan voor volwassenen. Campus Sint-Jozef is de locatie waar onze kinderafdeling gevestigd is. Onderzoeken bij kinderen zullen dus bij voorkeur in deze nieuwe zaal uitgevoerd worden, om hen aan zo weinig mogelijk straling bloot te stellen.
     

  • Door gebruik te maken van de nieuwste technieken en software krijgen we ondanks de lagere stralingsdosis een betere beeldkwaliteit. Dit zou moeten bijdragen tot betere diagnoses.
     
  • De toestellen bieden daarnaast ook een grotere flexibiliteit, waardoor het fijner werken is voor onze medewerkers radiologie.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.