Menu Sluit menu

AZ Turnhout bouwt extra zaal in Kempens Hartcentrum

10 januari 2024

In het Kempens Hartcentrum kunnen patiënten terecht voor onderzoeken aan de kransslagaders van het hart. Dit gespecialiseerd centrum op campus Sint-Elisabeth is een samenwerking tussen de cardiologen van AZ Turnhout, AZ Herentals en H. Hartziekenhuis Mol. Jaarlijks onderzoeken ze hier zo’n 3.500 patiënten. Momenteel breidt AZ Turnhout het Hartcentrum uit met de bouw van een derde katheterisatiezaal.
 

Het lichaam heeft twee kransslagaders die het hart voorzien van zuurstofrijk bloed. Bij vernauwingen in de kransslagaders is er mogelijk zuurstoftekort in het hart, wat kan leiden tot hartkrampen. Bij vermoeden van een vernauwing in de kransslagaders plant de cardioloog een onderzoek in het Kempens Hartcentrum. Hier voeren we hartkatheterisaties uit om met zekerheid vernauwingen op de kransslagaders uit te sluiten of aan te tonen.

Cathlab zaal

Het onderzoek gebeurt in een speciaal ingerichte katheterisatiezaal, ook wel cathlab genoemd. Met behulp van röntgenstralen maken we filmpjes vanuit verschillende hoeken terwijl we rechtstreeks contraststof in de kransslagader spuiten. We kunnen via een hartkatheterisatie ook de pompfunctie van het hart en bepaalde kleplekken bekijken.

Wanneer we een vernauwing vaststellen, kunnen we deze meteen tijdens het onderzoek behandelen door het plaatsen van een stent. Zowel het onderzoek als de behandeling verloopt via katheterisatie. Via een kleine toegang in een bloedvat in de pols of lies schuift de cardioloog lange buisjes uit kunststof (katheter) tot in de kransslagaders. Via deze katheters kan de cardioloog contraststof inspuiten, drukmetingen uitvoeren en ballonnetjes of stents ter plaatsen brengen om vernauwingen weer te openen.

Hoewel de meerderheid van de patiënten gepland naar het Kempens Hartcentrum komen, gebeuren er ook spoedingrepen, bijvoorbeeld bij een hartinfarct. Dan is een snelle ingreep nodig om het hart te redden.

Derde zaal in gebruik vanaf april

Het Kempens Hartcentrum is momenteel uitgerust met twee katheterisatiezalen. Om in de toekomst nog meer patiënten te kunnen helpen, bouwt momenteel AZ Turnhout aan een derde zaal.

Het is mogelijk dat patiënten op het Kempens Hartcentrum iets merken van de verbouwingswerken tijdens (de voorbereiding op) hun onderzoek. De aannemer zal echter steeds proberen om de hinder tot een minimum te beperken. Fases van de werken waarbij we veel hinder verwachten, plannen we op momenten waarop er geen onderzoeken doorgaan, zoals in het weekend of ’s morgens vroeg.

We verwachten dat de derde zaal klaar is voor gebruik in april 2024.

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.