Menu Sluit menu

1541 bevallingen in AZ Turnhout in 2023

2 januari 2024

In AZ Turnhout zijn er het voorbije jaar 1541 bevallingen geweest. Dit is een lichte daling tov de vorige jaren, een trend die gelijk loopt met het aantal geboortes in heel Vlaanderen. Gynesis, de dienst gynaecologie van AZ Turnhout, blikt terug op een jaar vol vernieuwingen waarin de ondersteuning om ouders en kinderen een sterke start te geven centraal staat. 

1541 bevallingen in 2023 is een lichte daling tov de vorige jaren, een trend gelijklopend in heel Vlaanderen. Vorig jaar noteerden we al dat onzekerheid (economisch, maatschappelijk, veiligheid) hierbij een rol speelt, maar zeker in AZ Turnhout zagen we een belangrijke stijging in het aantal hoogrisico-zwangerschappen. 

Gynaecoloog Magali Verheecke licht toe: “Het aantal hoog-risico zwangerschappen is fors toegenomen met als meest voorkomende oorzaak de stijging van het aantal mama’s met overgewicht, obesitas en (zwangerschaps-) diabetes. Deze toekomstige mama’s vergen meer en regelmatige controles tijdens hun zwangerschap omdat ze meer risico lopen op hoge bloeddruk en andere complicaties. Ook het opvolgen van de groei en gezonde ontwikkeling van de foetus vergt meer aandacht. Samen met de dienst endocrinologie gaan we in overleg om het geschikte zorgtraject voor de moeders op te starten.  Onze vroedvrouwen wijzen tijdens de intake-raadpleging de moeders op het belang van een gezonde levensstijl (zoals voldoende beweging en gezonde voeding).”

Psycho-sociale problemen opvangen in een vroeg stadium   

“De intake-raadpleging bij de vroedvrouw waarbij alle belangrijke aspecten van een zwangerschap worden overlopen, is ondertussen ook bijna een volledig jaar opgestart in AZ Turnhout.” Zo vult dr. Verheecke aan. “Daarnaast nemen onze vroedvrouwen tijdens deze raadpleging een psycho-sociale-financiële vragenlijst af. Hierdoor kunnen we moeders, koppels of gezinnen nog breder begeleiden. Niet alleen het puur medisch aspect is immers belangrijk, nog meer is het van belang om van bij start van een nieuw leven te zorgen voor een ‘warm nestje’. Samen met stad Turnhout, OCMW, Huis van het Kind, Kind en Gezin, de huisarts, zelfstandig vroedvrouwen en vele andere partners zorgt AZ Turnhout voor een ‘sterke start’, in samenwerking met het platform ‘Born in Belgium’.”

Ondersteuning van de vrouw met hormonale problemen

Gynesis zorgt met de opstart van ‘Female Health’ en de menopauzekliniek in 2023 voor een nog betere ondersteuning tijdens de andere aspecten van het leven als vrouw, zoals de menopauze. We voelen dat de aandacht voor ‘de overgang’ toeneemt in de maatschappij, wat wij alleen maar kunnen toejuichen, want bij veel vrouwen tast de menopauze ook het zelfbeeld aan. Samen met de huisartsen werkten de gynaecologen een klinisch zorgpad ‘menopauze’ uit, waardoor er ook op dit vlak een betere samenwerking tussen eerste- en tweedelijn ontstaat. 

Op 29 februari organiseert Gynesis een symposium voor de huisartsen waarin de nadruk ligt op een vooruitstrevende en optimale zorg creëren voor de vrouw en haar gezin. Ook de nieuwste ontwikkelingen de nieuwste ontwikkelingen binnen de benigne gynaecologie en bekkenchirurgie, maar vooral ook fertiliteit en oncologie zullen hier aan bod komen. 

Meer info : www.azturnhout.be/gynaecologie  of volg de instagram pagina @nieuwleven_azturnhout
 

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.