Welkom bij de dienst urologie

Welkom op de website van de dienst urologie van AZ Turnhout. De afdeling urologie is de ziekenhuisdienst waar aandoeningen van nieren, blaas en mannelijke en vrouwelijke genitalia behandeld worden. Het betreft hoofdzakelijk chirurgisch behandelbare aandoeningen, maar er is ook een belangrijk aandeel in de behandeling van functionele aandoeningen met vooral incontinentie als symptoom.

Enkele vaak voorkomende problemen zijn:

  • Incontinentie: één van de belangrijkste problemen bij vrouwen en kinderen.
  • Prostaatcarcinoom: de tweede meest frequente tumor bij mannen.
  • Plasproblemen, veroorzaakt door prostaatvergroting
  • Erectiestoornissen
  • Infecties aan de urinewegen
  • Bedwateren
  • ....

Op onze urologische afdeling kunnen zowel mannen, vrouwen als kinderen terecht.

Vier artsen en één assistent-in-opleiding staan klaar voor de patiënten. Vele andere medewerkers zorgen voor de vlotte werking van de polikliniek (of raadpleging) en de verpleegafdelingen. De polikliniek bevindt zich op de tweede verdieping van de consultatieblok op campus Sint-Elisabeth (volg route B58) en op de eerste verdieping op campus Sint-Jozef (volg route D25). Naast consultaties worden hier ook allerlei onderzoeken uitgevoerd.
 
De actuele speerpunten van de afdeling situeren zich in de multidisciplinaire behandeling van urologische kankers door middel van onder andere complexe oncologische chirurgie met inbegrip van robotchirurgie, de functionele urologie (o.a. uro-gynaecologie) en minimaal invasieve  behandeling (d.w.z. zo weinig mogelijk 'snijden') van nierstenen . De afdeling biedt de meest moderne behandelingen waarbij kwaliteit van zorg en patiëntentevredenheid de voornaamste bekommernissen zijn van heel ons team.