Systeemziekten

Systeemziekten zijn aandoeningen die ontstaan doordat het eigen afweersysteem het lichaam aanvalt (auto-immuunziekten). Ze vallen vaak meerdere organen en weefsels aan. Voorbeelden van deze ziekten zijn Systemische Lupus Erythematodes (SLE), de ziekte van Sjögren en sclerodermie (systemische sclerose).

Systemische Lupus Erythematodes (SLE)

Systemische Lupus Erythematodes (SLE) is een auto-immuunziekte die de huid, gewrichten en interne organen kan aantasten.Er zijn verschillende vormen van lupus erythematodes:

  • Cutane lupus erythematodes (CLE): alleen de huid is aangedaan.
  • Systemische lupus erythematodes (SLE): allerlei organen kunnen aangedaan zijn.
  • Drug induced lupus erythematodes  (DILE): wordt veroorzaakt door het gebruik van bepaalde medicijnen.

Meer info: brochure SLE

Het Syndroom van Sjögren

Het Syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte, waarbij vooral traan- en speekselklieren ontstoken raken. Hierdoor krijgt u droge ogen en een droge mond. Ook vermoeidheid en gewrichtsklachten komen vaak voor. Er is een primaire en een secundaire vorm van het syndroom van Sjögren. Heeft u het primaire syndroom van Sjögren, dan heeft u geen andere reumatische aandoening. Heeft u het secundaire syndroom van Sjögren, dan heeft u nog een andere reumatische aandoening naast Sjögren, bijvoorbeeld reumatoïde artritis (RA) of systemische lupus erythematodes (SLE). Mensen met het primaire syndroom van Sjögren hebben een verhoogd risico op de ontwikkeling van een specifieke vorm van het Non-Hodgkin-lymfoom (een type kanker dat begint in het lymfestelsel). Dit lymfoom komt het meest voor in de grote speekselklier.

Meer info: brochure ziekte van Sjögren

Sclerodermie (systemische sclerose)

Sclerodermie (systemische sclerose) is een ziekte waarbij het bindweefsel in uw huid, gewrichten, spieren en organen steeds stijver wordt. Er zijn 2 soorten. Bij de lokale vorm is alleen de huid aangetast. Bij de systemische vorm kunnen meerdere organen aangetast zijn, zoals de slokdarm, de longen, het hart en de nieren.

Meer info: brochure sclerodermie