Spondylartritis (SpA)

Spondylartritis is een verzamelnaam voor een groep reumatische aandoeningen met een aantal gemeenschappelijke kenmerken, zoals ontstekingen in de wervelkolom, het bekken en de gewrichten van de armen of benen. De aandoening komt vaker voor bij sommige families en bij mensen die het gen HLA-B27 in het bloed hebben. Daarom wordt aangenomen dat erfelijke aanleg een belangrijke rol speelt bij het krijgen van spondylartritis. Onder spondylartritis vallen onder andere:

Axiale en perifere SpA

Meestal hebt u bij een vorm van spondylartritis (SpA) last van klachten aan uw wervelkolom maar dit is zeker niet altijd het geval. SpA wordt onderverdeeld in 2 groepen, afhankelijk van welke klachten sterker aanwezig zijn:

  • Axiale SpA: u hebt vooral last van uw rug, waarbij spondylitis ontstaat (= pijn of ontstekingen van de gewrichten van het bekken en/of van de wervelkolom). Het overheersende symptoom is een probleem ter hoogte van de wervelzuil (= axiaal). Ankyloserende spondylitis (AS) is hiervan de bekendste vorm.
  • Perifere SpA: u hebt vooral last van klachten buiten uw rug, zoals artritis in je heupen, knieën of voeten of u hebt last van  enthesitis. Enthesis is een ontsteking op de plaats waar de pees of ligamenten overgaan in het botweefsel.

Andere klachten

De ene vorm sluit de andere niet uit: bij axiale SpA kan u ook last hebben van perifere artritis, en omgekeerd kan u bij perifere SpA ook last hebben van rugklachten. Misschien heeft u naast gewrichtsklachten ook last van andere klachten. Dat kan omdat beide SpA-vormen (axiaal en perifeer) kunnen voorkomen in combinatie met:

  • Ontstekingen aan de plaatsen waar pezen en ligamenten aan het bot gehecht zijn (bijvoorbeeld je achillespees)
  • Ontstekingen van de borstbeengewrichten
  • Een oogontsteking, genaamd uveïtis of iridocyclitis
  • Huid- of nagelpsoriasis
  • Darmontstekingen door colitis ulcerosa of de ziekte van Crohn
  • Ontstekingen in de maag of darmen, aan de urinewegen of ontstekingen aan gewrichten aan de lichaamsuiteinden (bijvoorbeeld pols of enkel).

Meer info: brochure SpA