Psoriasis artritis

Artritis psoriatica is een combinatie van ontstekingsreuma en de huidziekte psoriasis. U kunt dus klachten aan uw huid hebben én klachten door gewrichtsontstekingen.

Artritis betekent gewrichtsontsteking. Bij artritis psoriatica komen de ontstekingen meestal voor in de gewrichten van uw armen of benen, zoals uw handen, voeten, ellebogen of knieën. De ontsteking kan ook onder in uw rug zitten, in uw bekken, of op de plek waar uw ribben aan uw borstkas vastzitten.

Psoriasis is een huidziekte. De bekendste vorm is psoriasis vulgaris. Als u dat heeft, wordt uw huid rood en gaat deze sterk schilferen. Meestal gaat het om de huid aan de buitenkant van uw ellebogen en knieën, uw hoofdhuid (bij de haargrens) en uw huidplooien. Psoriasis kan ook voorkomen bij uw navel, bilnaad en op uw handpalmen en voetzolen. Er is ook een vorm van psoriasis (psoriasis unguum) waarbij putjes in de nagels ontstaan en u bruine verkleuringen krijgt onder de nagel.

Psoriasis artritis is een vorm van spondyloarthropathie. Dit is een verzamelnaam voor een groep reumatische aandoeningen met een aantal gemeenschappelijke kenmerken, zoals ontstekingen in de wervelkolom, het bekken en de gewrichten van de armen of benen. De aandoening komt vaker voor binnen sommige families en bij mensen die het gen HLA-B27 in het bloed hebben.  

Meer info: brochure psoriasis artritis