Radiotherapie

Wat is radiotherapie?

Radiotherapie is een behandeling met ioniserende stralen om kankercellen te vernietigen of de groei van kankercellen te vertragen.

Bij radiotherapie wordt een stralenbundel, meestal uit verschillende richtingen, precies gericht op de plaats van het gezwel of de plaats waar het gezwel zich bevond. Bestraling vóór een operatie kan de tumor verkleinen of na de operatie mogelijk achtergebleven kankercellen vernietigen. Radiotherapie kan ook gecombineerd worden met chemotherapie of hormonale therapie. 

Radiotherapie kan als genezende (curatieve) behandeling worden gebruikt voor kankers in een vroeg stadium. Als de ziekte verder gevorderd is, kan radiotherapie gebruikt worden om de tumor te verkleinen en om symptomen zoals pijn te verlichten (palliatief opzet). Weet dat u als patiënt niet radioactief wordt door een uitwendige bestraling. U vormt dus geen gevaar voor de omgeving. Bovendien voelt, ruikt of ziet u niets van de straling. (Ook kinderen en zwangeren lopen geen enkel gevaar).

Inwendige bestraling (brachytherapie)

De meeste patiënten krijgen uitwendige radiotherapie maar het kan zijn dat u in aanmerking komt voor inwendige bestraling: brachytherapie. In AZ Turnhout wordt enkel nog prostaatkanker inwendig bestraald. Bij inwendige bestraling worden radioactieve zaadjes (Jodium-125) in de prostaat geplaatst en vindt de bestraling van binnenuit plaats. Hierbij wordt een hoge dosis straling aan het tumorweefsel gegeven. Het gezonde omliggende weefsel wordt zoveel mogelijk gespaard. In de brochure vindt u meer informatie over brachytherapie bij prostaatkanker.

Download hier de patiëntenbrochure: Brachytherapie bij prostaatkanker

Klik op de rubrieken hieronder voor meer info.