Ziekenhuizen Turnhout en Geel openen nieuw centrum voor autodialyse

sfeerbeeld Ziekenhuizen Turnhout en Geel openen nieuw centrum voor autodialyse Ziekenhuizen Turnhout en Geel openen nieuw centrum voor autodialyse in Sint-Dimpnaziekenhuis Geel

 

In het Sint-Dimpna Ziekenhuis in Geel is een gloednieuw centrum opengegaan voor Collectieve AutoDialyse (CAD). Dit project is het resultaat van een samenwerking tussen de ziekenhuizen van Geel en Turnhout. 

 

In het nieuwe CAD kunnen per dag 24 dialysepatiënten worden behandeld. Het centrum is open op dinsdag, donderdag en zaterdag. Tijdens de openingsdagen wordt het centrum bemand door een team van dialyseverpleegkundigen en nefrologen (nierspecialisten) van AZ Turnhout. Zij dienen de nodige zorgen toe en verzekeren de medische opvolging van de patiënten. Vanaf januari 2016 zullen de nefrologen ook raadpleging doen in Geel.

Dialysepatiënten uit regio Geel kunnen voortaan dicht bij huis worden behandeld

Dr. Hylke de Jonge, nefroloog AZ Turnhout: “Met de opening van het nieuwe CAD in het Sint-Dimpna Ziekenhuis creëren we de mogelijkheid om dialysepatiënten uit de regio Geel dicht bij huis te behandelen. Tot op heden moesten deze patiënten drie keer per week voor dialyse naar AZ Turnhout. Door onze aanwezigheid in Geel kunnen we bovendien het zorgaanbod voor nierpatiënten in de Zuiderkempen verder uitbouwen en optimaliseren.”

 

Met de opening van de nieuwe vestiging, heeft het dialysecentrum van AZ Turnhout nu twee CAD’s in de Zuiderkempen: één in Geel en één in Mol. Het CAD in het H. Hartziekenhuis in Mol werd opgericht in 2004 en wordt uitgebaat in onderlinge samenwerking tussen de ziekenhuizen van Turnhout en Mol. De centrale coördinatie van beide CAD’s gebeurt vanuit het moederdialysecentrum in AZ Turnhout.

Mooi voorbeeld van brede samenwerking tussen Kempense ziekenhuizen

De oprichting van het nieuwe CAD in Geel kadert binnen de realisatie van een bredere samenwerking tussen de Kempense ziekenhuizen. Het bundelen van de krachten en op elkaar afstemmen van de expertise stellen de ziekenhuizen in staat om een efficiënt en kwalitatief zorgaanbod uit te bouwen voor de patiënt in de Kempense regio.

 

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook