Wereldnierdag op 8 maart

sfeerbeeld Wereldnierdag op 8 maart “Schenk een nier voor het leven” : dat is de basisboodschap van de Wereldnierdag 2012...

“Schenk een nier voor het leven!”

Dat is de campagneslogan van de Wereldnierdag 2012. Op donderdag 8 maart wordt in meer dan 100 landen op 6 continenten de Wereldnierdag in de kijker gezet. Deze campagne is opgezet om aandacht te vragen voor onze nieren, om zo de frequentie en impact van een nierziekte drastisch te verlagen. Dit jaar legt de campagne de klemtoon op orgaandonatie, want door de gulheid van de donoren en hun families zullen vele zieken kunnen genezen en opnieuw een normaal leven leiden.

Steeds meer patiënten met chronisch nierfalen

Het aantal nierziekten is de voorbije jaren op wereldvlak sterk gestegen. Oorzaak hiervan zijn de vergrijzing van de bevolking, maar ook de explosieve toename van type2-diabetes. Chronische, niet-besmettelijke ziekten (met name hart- en vaatlijden, hoge bloeddruk, suikerziekte en chronische nierziekten) hebben overal ter wereld de besmettelijke ziekten vervangen als de belangrijkste bedreiging van de volksgezondheid. Meer nog, deze chronische ziekten slorpen  bijna 80% van het mondiale gezondheidsbudget op.

Ook AZ Turnhout doet mee aan de Wereldnierdag op 8 maart

Op campus Sint-Jozef zullen medewerkers van dialyse in de centrale inkomhal een infostandje bemannen waar een kort filmpje zal tonen wat het belang van een goede werking van de nieren is en wat nierdonatie inhoudt. De nierpatiënten zullen extra in de watten worden gelegd . En er zullen folders worden uitgedeeld met wetenswaardigheden over niertransplantatie en chronische nierziekten.  

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook