Week van de valpreventie

Van 24 tot 30 april heeft AZ Turnhout extra aandacht voor valpreventie.

 

Per jaar vallen één op de drie 65-plussers. Veel mensen denken dat vallen onvermijdelijk hoort bij ouder worden en niet kan worden voorkomen. Dit is een misverstand! Vallen kan een signaal zijn van een onderliggend probleem dat aandacht verdient. De gevolgen van een val kunnen aanzienlijk zijn en variëren van lichamelijke letsels zoals breuken of verstuikingen tot gevolgen op gevoelsmatig en sociaal vlak (niet meer buiten durven komen, depressie,...).

 

Daarom dat AZ Turnhout extra aandacht hecht aan valpreventie tijdens de 'Week van de Valpreventie' van 24 tot 30 april. Thema dit jaar is 'Blijf in beweging, doe het veilig!'. Door regelmatig te bewegen, kan je de kans op vallen namelijk verkleinen.

 

 

Activiteiten voor patiënten tijdens de Week van de Valpreventie

Van maandag tot vrijdag krijgt elke patiënt op de afdelingen geriatrie 's ochtends een flyer. Daarmee bieden we elke dag enkele lichte lichaamsoefeningen aan. Per dag focussen de oefeningen op een ander lichaamsdeel:

  • Hoofd/nek (maandag)
  • Rug/romp (dinsdag)
  • Armen (woensdag)
  • Enkels/benen (donderdag)
  • Voeten (vrijdag)

Daarnaast worden patiënten deze week ook uitgenodigd om deel te nemen aan tal van beweegactiviteiten zoals groepsgym met zitdans, fruituurtje met gangrevalidatie, hindernissenparcours en een valpreventie-spel.

 

Kent u de valkuil?

Valpreventie is natuurlijk altijd belangrijk, daarom besteedt het ziekenhuis er het hele jaar aandacht aan. 

Wij zetten valpreventie doorheen het jaar in de kijker onder motto 'Kent u de valkuil?' (naar een concept van het Jan Ypermanziekenhuis).

 

Bekijk via deze link het filmpje van het Jan Ypermanziekenhuis dat bondig uitlegt wat de 'valkuil' betekent.  Klik op elke letter om meer te lezen over het concept 'Valkuil'.

 

'Valkuil' biedt een houvast om vallen bij risicopatiënten te voorkomen:

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook