Stralingsdosis voor CT-scans in AZ Turnhout 38% lager dan Belgisch gemiddelde

sfeerbeeld Stralingsdosis voor CT-scans in AZ Turnhout 38% lager dan Belgisch gemiddelde Stralingsdosis voor CT-scans in AZ Turnhout 38% lager dan Belgisch gemiddelde

Op de dienst radiologie van AZ Turnhout werden recent mooie resultaten geboekt op vlak van stralingsvermindering bij CT-scans. Dankzij een revolutionaire software voor beeldverwerking in combinatie met een uitgekiend trainingsprogramma is er vanaf nu 25 tot 50% minder straling nodig voor een kwalitatieve CT-scan bij een patiënt.


Dat de dienst medische beeldvorming van AZ Turnhout veel belang hecht aan radioprotectie is niet nieuw. Samen met leveranciers wordt continu gezocht naar de nieuwste methodes om de straling voor de patiënt tot een minimum te herleiden.

Recent werden mooie resultaten geboekt op vlak van stralingsreductie door het gebruik van nieuwe beeldverwerkingssoftware (‘Optimize Care CT’) van Siemens Healthcare in combinatie met een intensief trainingsprogramma.  “Vergelijk het met het maken van een digitale foto”, zo zegt radioloog Nico Mollet van AZ Turnhout. “Je kunt een foto nemen in lage resolutie met weinig digitale informatie, maar via de juiste software kan je daar toch nog een scherpe en mooie foto van ontwikkelen.”

 

Dr. Mollet vervolgt: “De hoeveelheid straling bij een CT-scan bepaalt de kwaliteit van het beeld. De nieuwe beeldverwerkingssoftware zorgt dat er minder beeldinformatie nodig is om toch tot een kwalitatief beeld te komen. Bovendien geldt niet langer de filosofie ‘hoe mooier de beelden, hoe beter’, maar zoeken de radiologen continu naar de optimale balans tussen een zo laag mogelijke stralingsdosis en de meest accurate beeldvorming. Hiervoor werd een intensief trainingstraject afgelegd samen met de leverancier. Zo kan de stralingsdosis van de CT-scanner drastisch (25 tot 50%) verminderd worden, wat natuurlijk beter is voor de patiënt.”

 

AZ Turnhout is het eerste ziekenhuis in Vlaanderen dat de reconstructiesoftware van Siemens in combinatie met het volledige trainingsprogramma heeft afgewerkt. Hierdoor behoort het ziekenhuis van Turnhout nu tot de beste leerlingen op vlak van lage stralingsdosis bij CT-scans. De stralingsdosis nodig voor een CT-scan van de borstkas ligt in AZ Turnhout bijvoorbeeld 27% lager dan het Belgisch gemiddelde.

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook