Slaap- en kalmeermiddelen, denk eerst aan andere oplossingen

sfeerbeeld Slaap- en kalmeermiddelen, denk eerst aan andere oplossingen Slaap- en kalmeermiddelen hebben soms heel wat bijwerkingen. Denk daarom eerst aan niet-medicamenteuze oplossingen bij angst, stress of slaapproblemen.

 

Volgens de Gezondheidsenquête 2013 van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid heeft 13% van de bevolking, ouder dan 15 jaar, een slaap- of kalmeermiddel genomen in de twee weken voorafgaand aan het interview.  Dit percentage stijgt nog met de leeftijd.  Zo gaat het in de leeftijdsgroep van 75 jaar en ouder om ongeveer 40% van de vrouwen en 26% van de mannen.


Omdat deze medicijnen soms de nodige bijwerkingen hebben, lanceert de federale overheid een campagne waarin wordt aangeraden eerst aan andere niet-medicamenteuze oplossingen te denken alvorens slaap- of kalmeermiddelen te vragen aan uw arts.

Het nut van deze geneesmiddelen bij de behandeling van angst, stress en slaapproblemen, is zeker bewezen, maar ook de gevaren van inadequaat gebruik ervan zijn niet onbelangrijk: verhoogd risico op valincidenten, geheugen- en concentratiestoornissen, verwarring, slaperigheid overdag, gewenning en zelfs afhankelijkheid.


In vele gevallen kunnen de problemen ook aangepakt worden zonder geneesmiddelen : gezonde voeding, zich laten bijstaan, ontspannen, bewegen, enzovoort. Deze aanpak kan ook op lange termijn zeer efficiënt zijn.  Niet-medicamenteuze alternatieven moeten dus de eerste keuze zijn. Waar mogelijk, moet een ontwenning overwogen worden.

 

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook