Rookstop infodag op 30 mei

sfeerbeeld Rookstop infodag op 30 mei op campus Sint-Elisabeth Preventiecentrum en AZ Turnhout dagen op 30 mei rokers uit en stimuleren hen te stoppen met roken.

 

Naar aanleiding van Werelddag zonder tabak (elk jaar op 31 mei) organiseren AZ Turnhout en het Preventiecentrum regio Turnhout samen met Logo Kempen een rookstopinfodag op maandag 30 mei 2011. Verschillende tabakologen uit onze regio bemannen die dag van 10 tot 17 uur een infostand in de centrale inkomhal van campus Sint-Elisabeth. Rokers kunnen hen vragen stellen over stoppen met roken,  begeleidingsmogelijkheden in onze regio en de schadelijke effecten van roken. Doel van deze actie: zoveel mogelijk rokers aanmoedigen om komaf te maken met hun nicotineverslaving.


De aanpak van het Preventiecentrum en AZ Turnhout is tweeledig. Enerzijds bieden ze rokers een confronterende blik op de schadelijke effecten van roken op hun lichaam. Anderzijds proberen ze rokers te motiveren om de uitdaging aan te gaan om 24 uur niet te roken.

Ga de confrontatie aan

Bezoekers, patiënten en ziekenhuismedewerkers worden op maandag 30  mei aan de infostand uitgenodigd om deel te nemen aan een aantal testen die het effect van roken op hun lichaam weergeven. Zo kunnen ze hun longinhoud laten bepalen en het CO-gehalte in de uitgeademde lucht laten meten. Echte eyeopeners van de dag zijn echter de longleeftijdtest,waarbij de longleeftijd van de roker met zijn werkelijke leeftijd wordt vergeleken, en de speciale verouderingssoftware, waarmee rokers het effect van 20 jaar roken op hun huid zien.

Ga de uitdaging aan

Daarnaast moedigen de tabakologen de standbezoekers aan om deel te nemen aan de Logo-campagne ‘Rokers verdienen ’n beloning… als ze 24 uur niet roken’. Deze actie loopt in heel Vlaanderen en spoort rokers aan om op dinsdag 31 mei, Werelddag zonder tabak en tevens de dag volgend op onze rookstopinfodag, één dag lang niet te roken. De focus ligt op het opdoen van een solidaire en positief motiverende ervaring (het ‘ik kan het’-gevoel). Uit pilootprojecten in onder meer de stad Antwerpen en de provincie Limburg is gebleken dat een aanzienlijk aantal deelnemende rokers uiteindelijk definitief wil stoppen met roken.

 

Geïnteresseerden kunnen zich aan onze infostand inschrijven op de campagnewebsite www.verdieneenbeloning.be. In de loop van 31 mei ontvangen alle deelnemers aan de 24-uursactie een aantal aanmoedigende sms’jes die hen helpen de dag door te komen. Als beloning krijgen ze een gratis weekendkrant van Het Nieuwsblad in de bus, of ze in hun opzet slagen of niet. Bovendien maken ze kans op een fiets.

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook