Revolutionaire CT-scanner verhoogt comfort

sfeerbeeld Revolutionaire CT-scanner verhoogt comfort Revolutionaire CT-scanner in AZ Turnhout verhoogt het comfort voor de patiënt

Begin oktober startte AZ Turnhout een state-of-the-art CT-scanner op in haar afdeling medische beeldvorming op campus Sint-Jozef. Van dit toestel zijn er maar 4 in heel Vlaanderen te vinden. Het heeft als voordeel dat onderzoeken veel sneller kunnen,  dat er minder straling nodig is en dat met dit toestel extra onderzoeken mogelijk zijn.


Vanaf oktober kunnen patiënten in het AZ Turnhout onderzocht worden met een CT-scanner uitgerust met de allernieuwste technologie op vlak van röntgenstraling. Naast AZ Turnhout werken slechts 3 andere Vlaamse ziekenhuizen met deze technologie. “Hierop zijn we natuurlijk bijzonder trots”, zo stelt Dr. P. Van de gaer: “ De nieuwe CT-scanner stelt ons in staat om onderzoeken veel sneller te doen, wat bijvoorbeeld betekent dat kinderen niet meer onder narcose hoeven voor het nemen van een CT-scan. Of dat patiënten hun adem niet meer hoeven in te houden. Daarnaast is er een aanzienlijke daling van de dosis röntgenstraling merkbaar. Door de betere beeldkwaliteit zijn tot slot ook complexe en meer gespecialiseerde onderzoeken mogelijk zoals het bepalen van de samenstelling van nierstenen, neurovasculaire onderzoeken en het visualiseren van de bloedvaten van het hart.


 

Een CT-scan (computertomografie) is  een methode van onderzoek van het menselijk lichaam met behulp van röntgenstraling. De aankoop van de scanner Somatom Definition Flash van Siemens Healthcare past in de innovatieve en vooruitstrevende filosofie van AZ Turnhout. In vergelijking met een klassiek toestel met 1 röntgenbuis, heeft deze CT-scanner 2 röntgenbuizen die simultaan rond de patiënt  draaien. Dit verlaagt de tijdsduur van een CT-onderzoek tot 0.6 seconden voor een scan van de borstkas of hart.

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook