Recordaantal bevallingen in AZ Turnhout in 2014

sfeerbeeld Recordaantal bevallingen in AZ Turnhout in 2014 Met 1.687 bevallingen in 2014 vestigt dienst gynaecologie van AZ Turnhout een nieuw record

 

In 2014 zijn in AZ Turnhout maar liefst 1.687 baby’s geboren. Voor het ziekenhuis is dit een nieuw record. Dr. Steven Van Calenbergh, diensthoofd gynaecologie AZ Turnhout, is bijzonder fier met het resultaat: “In 2013 zagen 1.515 baby’s het levenslicht. Dit jaar zijn het er 172 meer, een stijging van maar liefst 11%. Het doet deugd dat zoveel patiënten het afgelopen jaar hebben gekozen voor onze dienst gynaecologie die we hebben omgedoopt tot Gynesis. We zijn hen daar zeer dankbaar voor. Het bewijst dat het harde werk van het afgelopen jaar zijn vruchten heeft afgeworpen en moedigt ons aan om verder te gaan op de ingeslagen weg.”

Team gynaecologie: forse uitbreiding en verbeterde organisatie

De dienst gynaecologie van AZ Turnhout heeft in 2014 fors geïnvesteerd in de uitbreiding van het team. Dr. Van Calenbergh: “Het aantal arts-assistenten steeg van twee naar vijf. Om tegemoet te komen aan het toenemend aantal patiënten, is dr. Rafli van de Laar sinds vandaag (1 januari) als nieuwe gynaecologe bij ons aan de slag. Dit brengt het totaal op 11 gynaecologen. Om de patiënt de best mogelijke service te bieden, specialiseert ieder van hen zich in een specifiek domein. De medische ploeg krijgt daarbij ondersteuning van een gedreven team van 11 medewerkers die op de raadpleging de administratieve taken en verpleegkundige zorgen voor hun rekening nemen.”

 

Om de patiënt nog beter van dienst te kunnen zijn, heeft Gynesis de afgelopen maanden werk gemaakt van een verbeterde organisatie en bereikbaarheid. Dr. Van Calenbergh: “Zo hebben we een nieuwe telefooncentrale in het leven geroepen, die de patiënt – of die nu een nieuwe afspraak wenst, belt voor onderzoeksresultaten of een algemene vraag heeft – snel en gericht bij de juiste contactpersoon brengt.”

Samenwerken in het belang van de patiënt

Multidisciplinaire samenwerking is belangrijk voor de dienst gynaecologie. Dr. Van Calenbergh licht toe: “Niet alleen het werk van de gynaecologen, maar ook de inspanningen van de vroedvrouwen, kinderartsen en anesthesisten, dragen bij tot het succes. Door ons aanbod op elkaar af te stemmen, kunnen we maximaal inzetten op de verdere uitbouw van kwalitatieve zorg. Dit zowel voor, tijdens als na de zwangerschap. De aanwezigheid van medische expertise in combinatie met moderne apparatuur en  infrastructuur, maakt dat te vroeg geboren baby’s al vanaf 32 weken in AZ Turnhout terechtkunnen.” 

Materniteit en prematurenafdeling grondig gerenoveerd

Ook de vernieuwde infrastructuur, tot slot, verklaart mee de stijgende tendens. Naast de nieuwe, moderne ruimte voor de raadpleging, zijn zowel de materniteit als de prematurenafdeling grondig gerenoveerd. De nieuwe afdelingen zijn ruim en fris en bieden pasgeboren baby’s en hun ouders alle comfort. Dr. Van Calenbergh: “De kamers op materniteit voelen niet aan als een ziekenhuis, maar stralen eerder een huiskamerachtige sfeer uit. Vooral dit spreekt de kersverse ouders aan.”


Wie meer informatie wenst over de dienst gynaecologie van AZ Turnhout (Gynesis), kan terecht op www.gynesis.be.

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook