Ondervoeding bij ouderen, AZ Turnhout doet er iets aan!

sfeerbeeld Ondervoeding bij ouderen, AZ Turnhout doet er iets aan! Ondervoeding bij ouderen, we pakken het samen aan!

 

Dit is de slogan waarmee AZ Turnhout op maandag 7 november 2011 het startschot heeft gegeven voor het klinisch pad ondervoeding op de dienst geriatrie.

 

Concreet houdt het project in dat alle patiënten op de dienst geriatrie voortaan systematisch worden gescreend op ondervoeding. Als het resultaat positief is en er bij de patiënt effectief een risico bestaat, grijpt AZ Turnhout in. Een team van diëtisten, geriaters, logopedisten en verpleegkundigen werken dan voor de patiënt een plan uit op maat: de diëtisten bepalen welke voedingsmiddelen op het bord van de patiënt verschijnen, de ergotherapeuten evalueren of bepaalde hulpmiddelen nodig zijn (zoals bordranden of tremorbekers), de geriaters bekijken de parameters in het bloed en de medicatie, de logopedisten worden gecontacteerd bij slikstoornissen en de verpleegkundigen screenen, wegen en volgen de aanbevelingen op van bovenstaande disciplines. Alle adviezen worden gebundeld in een informatiebrochure die de patiënt mee naar huis krijgt.

 

Een bijzondere vermelding gaat uit naar de koks van AZ Turnhout. Zij hebben een aangepast menu opgesteld, speciaal ontworpen voor ondervoede patiënten, met o.a. verrijkte soepen, volle melkproducten, extra kruiding,... Het doel is immers om de patiënt met doordeweekse lekkere voeding opnieuw aan te zetten om te eten!

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook