Laserbehandeling van spataders zorgt voor minder pijn en sneller herstel

sfeerbeeld Laserbehandeling van spataders zorgt voor minder pijn en sneller herstel De dienst vaat- en thoraxheelkunde van AZ Turnhout start in september met de nieuwste laserbehandeling voor patiënten met spataders.

AZ Turnhout biedt patiënten met klachten ten gevolge van spataders vanaf september een behandeling op maat aan. Vooraleer over te gaan tot een spatader-behandeling, wordt een onderzoek met hoogtechnologische kleurenduplex-toestel (soort echografie) uitgevoerd door de chirurg zelf, wat hem nog beter in staat stelt de meest geschikte behandeling voor de patiënt voor te stellen.

 

Dokter Patrick Stabel van de dienst vaat- en thoraxheelkunde legt uit: “Soms kan een lokale therapie worden aangeboden waarbij ontsierende kleinere huidadertjes of ook diepere spataders kunnen worden ‘drooggespoten’,  een pijnloze behandeling waarbij een bepaalde stof in de aders wordt gespoten.

 

Bij andere patiënten is een heelkundige ingreep noodzakelijk. Het kan hierbij gaan om een klassieke ‘stripping’ waarbij de zieke ader wordt verwijderd.  Vanaf september kunnen we in AZ Turnhout de vooruitstrevende lasertechnologie opnieuw aanbieden. Bij deze techniek wordt de zieke ader niet verwijderd, maar inwendig dichtgeschroeid door laserenergie.”

 

Er zijn veel voordelen aan de laserbehandeling: kleinere littekens, geen wondje in de lies, minder pijn na de operatie en dus snellere hervatting van alle activiteiten met korter werkverlet als resultaat.

 

In het verleden werd deze techniek al bij meer dan 1000 patiënten in AZ Turnhout met goed resultaat toegepast, maar omwille van een tijdelijke opschorting van de terugbetaling van deze behandeling, werd de techniek een tijdje niet meer aangeboden in ons ziekenhuis. Ondertussen is de lasertechniek verder geoptimaliseerd en wordt ze opnieuw terugbetaald door het ziekenfonds.

 

Klik hier voor een kostenraming van deze behandeling.

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook