Kempens Hartcentrum in Turnhout ontvangt eerste patiënten

sfeerbeeld Kempens Hartcentrum in Turnhout ontvangt eerste patiënten Kempens Hartcentrum opent zijn deuren. Patiënten uit de Kempen kunnen voortaan dicht bij huis worden behandeld.

In maart 2013 heeft de associatie UZ Leuven – AZ Turnhout van de Vlaamse overheid groen licht gekregen voor de uitbating van een hartcentrum voor interventionele cardiologie (cathlab). Het afgelopen jaar heeft AZ Turnhout intensief doorgewerkt om het nieuwe cathlab gebruiksklaar te maken. Ondertussen zijn alle verbouwingswerken en opleidingstrajecten afgerond en worden patiënten in het gloednieuwe hartcentrum op campus Sint-Elisabeth behandeld.


Dr. Herman Van der Stighelen, cardioloog AZ Turnhout en cathlab-coördinator: “In het Kempens Hartcentrum voeren wij diagnostische katheterisaties uit, waarbij vernauwingen in de kransslagaders met contraststof en röntgenstralen in beeld kunnen worden gebracht. Daarnaast kunnen patiënten er ook terecht voor invasieve ingrepen, waarbij we een vernauwing in de kransslagader openmaken met behulp van een ballon of via het plaatsen van een stent (= metalen veertje dat in een bloedvat in het lichaam wordt geplaatst).”

Hartcentrum vult blinde vlek in

Jo Leysen, gedelegeerd bestuurder AZ Turnhout: “Het ziekenhuis is al vele jaren vragende partij voor het hartcentrum. Hart- en vaatziekten komen vaak voor in België en zijn een belangrijke oorzaak van sterfte. Bij een verstopping van een bloedvat is het van levensbelang dat het probleem zo snel mogelijk opgelost geraakt (liefst binnen de 90 minuten). Terwijl patiënten uit de Kempen voorheen moesten doorverwezen worden naar een gespecialiseerd of universitair centrum buiten de regio (Antwerpen of Leuven), kunnen zij voortaan dicht bij huis worden behandeld.” 

Samenwerking tussen verschillende zorgpartners

De uitbating van het hartcentrum gebeurt in samenwerking met het UZ Leuven. Dit universitaire ziekenhuis beschikt over een zorgprogramma cardiologie met ook cardiochirurgie.
De deelname van andere Kempense ziekenhuizen en hun cardiologische teams zal de komende maanden progressief worden uitgebouwd. Momenteel wordt de deelname van AZ Herentals, als partner in het cardiaal netwerk, voorbereid. Het Heilig Hartziekenhuis in Mol heeft interesse getoond voor een samenwerking en het AZ St.-Dimpna in Geel werd hiertoe uitgenodigd.  
Samen met de huisartsen, die participeren in het cardiaal netwerk, engageren de betrokken partners zich om het cardiaal zorgaanbod in de regio optimaal uit te bouwen en de medische expertise maximaal op elkaar af te stemmen.

Hooggespecialiseerde zorg

In het hartcentrum levert een medisch team van ervaren specialisten hooggespecialiseerde zorg op het vlak van interventiecardiologie. Deze artsen voeren al meerdere jaren katheterisaties uit in andere ziekenhuizen buiten de Kempen. Het verpleegkundig team bestaat uit zes gespecialiseerde verpleegkundigen die de afgelopen maanden intensief via interne en externe vormingen werden klaargestoomd.

Twee katheterisatiezalen en ruime dagzaal

Het Kempens hartcentrum is gevestigd in AZ Turnhout campus Sint-Elisabeth. Het complex op de vierde verdieping beschikt over twee katheterisatiezalen, alsook een ruime dagzaal voor de opvang van ambulante patiënten en een aparte verpleegpost.

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook