Kanker Beauty Professional

AZ Turnhout en het IFPC bieden vanaf september een opleiding voor schoonheidsspecialisten aan. In 25 lesdagen leren ze om beter tegemoet te komen aan de noden van mensen met kanker.

 

Jaarlijks worden meer en meer mensen door kanker getroffen. Gelukkig wordt er vandaag verder gekeken dan de ziekte alleen. Alle aspecten rond het innerlijk en uiterlijk welbevinden van de patiënt hebben alleen maar aan belang gewonnen. Zo worden er in de ziekenhuizen verwen- en verzorgingssessies gegeven. Eénmaal buiten het ziekenhuis valt deze zorg echter weg en is er vaak een drempelvrees om naar een schoonheidsinstituut of kapper te stappen.

Angst voor onbegrip 

Veel kankerpatiënten aarzelen om naar een kapper of schoonheidsspecialiste te gaan en stellen vragen als ‘Zal die mij wel begrijpen?’, ‘Weet die wel wat ik doormaak?’. Maar ook de schoonheidsspecialiste of kapper heeft vaak schrik het niet goed aan te pakken. De opleiding ‘Kanker beauty professional’ geeft hier een antwoord op.

 

In 1 jaar of 25 lesdagen ben je opgeleid kanker beauty professional. Onder andere de nevenwerkingen van kankertherapie, hygiënemaatregelen die in acht genomen moeten worden, aangepaste behandelingen met make-up en massages met respect voor het getekende lichaam komen aan bod. Ook communicatie, zelfzorg en EHBO zijn belangrijke aspecten van de opleiding. Zo leren cursisten bijvoorbeeld om gepast te reageren op vragen of hoe ze zichzelf emotioneel kunnen beschermen.

Opleiding maakt verzorging buiten het ziekenhuis mogelijk

AZ Turnhout steunt het project. De opleiding zal in het ziekenhuis doorgaan.

Schoonheidsverzorging wint steeds meer aan belang in de ondersteunende zorg voor kankerpatiënten. Gezien de specifieke noden van de patiënten is het niet altijd makkelijk om hen door te verwijzen naar een kapper of schoonheidsspecialist in de buurt. Daarom biedt AZ Turnhout wekelijks schoonheidsverzorging aan met hand- en voetmassage, gelaatsverzorging en make-up advies in het dagziekenhuis oncologie. Vier keer per jaar zijn er ook workshops gelaatsverzorging en make-up. Organisaties zoals Kom op Tegen Kanker en Kempen Fietst maken dit financieel mogelijk.


Het IFPC biedt nu een degelijk vormingsprogramma aan voor zelfstandige schoonheidsspecialisten en kappers. AZ Turnhout werkt mee aan de cursus en staat zo garant voor de kwaliteit van de opleiding.

 

Elke kapper en schoonheidsspecialist die de opleiding volgt, krijgt bij het afstuderen een kwaliteitslabel en een erkenning. Belangrijk voor patiënten, zo weten ze dat deze professionals hen een behandeling op maat kunnen geven.

Eerste opleiding in de Kempen

Momenteel zijn er in Vlaanderen 69 kappers en schoonheidsspecialisten opgeleid tot kanker beauty professional. De opleiding in AZ Turnhout is de eerste in de regio Kempen.

 

Dit jaar wordt er een cursus aangeboden voor schoonheidsspecialisten, in 2018 volgt een opleiding specifiek gericht op kappers.

De opleiding start op 18 september 2017. Inschrijven kan via http://www.institutefpc.eu/cursusaanbod/inschrijven/.

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook