Een Hart voor Werk

sfeerbeeld Een Hart voor Werk Een Hart voor Werk is een uniek project in Vlaanderen dat mensen met een hartziekte opnieuw aan een job helpt.

AZ Turnhout participeert in een uniek project

Een Hart voor Werk is een uniek project in Vlaanderen dat mensen met een hartziekte opnieuw aan een job helpt.  Op initiatief van hartpatiënt Paul Bols, sloegen verschillende partners, waaronder AZ Turnhout, de handen in elkaar. Het project kreeg begin februari het startschot vanuit  Europa om een nieuwe methodiek te ontwikkelen die toelaat dat mensen met een hartziekte opnieuw kunnen functioneren op de arbeidsmarkt. Wij zijn als AZ Turnhout bijzonder blij te kunnen meedoen aan dit uniek project.

Cardiologen screenen patiënten die in aanmerking komen voor het project.

Concreet krijgt een hartpatiënt al vanaf de diagnose de nodige medische en sociale begeleiding. Dat is een primeur in de ziekenhuissector waar over het algemeen eerder binnen de muren en grenzen van het medisch aspect wordt gewerkt.


Onze cardiologen zijn maandag 14 februari 2011 gestart met de rekrutering van patiënten die mogelijks in aanmerking komen voor deelname aan het proefproject. De screening gebeurt op basis van een aantal medische indicatoren. “We richten ons op patiënten die een groot deel van de hartfunctie definitief of voor lange tijd kwijt zijn”, zo stelt Eric Willems, directeur verpleging. “De cardiologen meten de pompfunctie van het hart en bekijken vanaf welke pompfunctie er medisch gezien minder problemen optreden om fysiek werk te herstarten. Het is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat hartpatiënten die actief blijven, zich over het algemeen ook beter voelen.”

Begeleiding van de patiënt binnen cardiale revalidatie

We volgen de patiënten medisch op tijdens en na de cardiale revalidatie. Zij krijgen bij AZ Turnhout begeleiding van onder meer een cardioloog, een kinesist en een sociaal verpleegkundige. Ook de trajectbegeleiders van GTB zullen een aantal dagdelen meedraaien in het ziekenhuis om de hartpatiënten vanaf dag 1 van de revalidatie te ondersteunen bij de voorbereidingen tot reactivering naar de arbeidsmarkt..

20 testcases per jaar

De komende 3 jaar zullen er elk jaar 20 testcases worden uitgevoerd in AZ Turnhout. Wij  hopen binnen enkele maanden een positief resultaat te mogen neerleggen zodat het project eventueel kan uitgebreid worden naar mensen met andere letsels of ziektebeelden.

 

 

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook