Revolutionaire CT-scanner op radiotherapie

sfeerbeeld CT-scanner op oncologie AZ Turnhout is eerste ziekenhuis ter wereld dat nieuwe CT-scanner van Siemens Healthcare op afdeling oncologie in gebruik neemt

Dankzij revolutionaire Siemens CT-scanner op afdeling radiotherapie, kan de behandeling van tumoren uiterst nauwkeurig en met een minimale bestralingsdosis voorbereid worden.

Turnhout - Gisteren werd in het AZ Turnhout op de campus Sint-Elisabeth een unieke CT-scanner (SOMATOM Definition AS Open van Siemens) in gebruik genomen op de afdeling oncologie. Voorlopig is AZ Turnhout het enige ziekenhuis ter wereld waar dit model geïnstalleerd werd voor radiotherapeutische doeleinden. Dankzij de AS Open zijn de radiotherapeuten in staat om een optimaal beeld te krijgen van de te behandelen tumor, met een stralingsdosis die veel lager is dan bij de klassieke CT-scanner. De komst van deze scanner vervolledigt het unieke Siemens-platform op de afdeling radiotherapie van AZ Turnhout, waardoor een hoge precisie en continuïteit in de behandeling van de patiënt verzekerd is. De data verkregen bij een CT-opname zijn immers nodig om een precieze berekening van de bestralingsdosis te kunnen garanderen.

Met de komst van deze scanner wil AZ Turnhout benadrukken dat patiënten uit de Kempense regio voor gespecialiseerde zorg dicht bij huis kunnen blijven.

Dankzij nieuwe CT-scanner kan bestraling van tumor met uiterste precisie worden voorbereid

AZ Turnhout is het eerste ziekenhuis ter wereld dat de nieuwste Siemens CT-scanner inzet op de afdeling radiotherapie. De scanner heeft een extra grote opening (80 cm), welke onontbeerlijk is om de patiënt in bestralingshouding te scannen. Bovendien is hij precies zo ingesteld dat hij ideaal is voor de noodzakelijke voorbereiding bij de bestraling. “Begin 2009 is in AZ Turnhout het moderne bestralingstoestel ARTiste in gebruik genomen.

 

Dankzij dit toestel kunnen in het ziekenhuis de meest moderne en nauwkeurige bestralingstechnieken toegepast worden”, zo stelt dr. Jean Meyskens, diensthoofd Oncologie AZ Turnhout. “Precisie is uitermate belangrijk voor radiotherapie. Door de nieuwe CT-scanner kunnen we de precisie van de positionering van de patiënt verder optimaliseren, en dit met een minimale stralingsbelasting. Bovendien kunnen we met dit toestel tijdens de bestraling ook rekening houden met de vierde dimensie, de ademhalingsbeweging. We zijn als regionaal ziekenhuis dan ook heel trots om onze patiënten dergelijke hooggespecialiseerde zorg te kunnen bieden.”

 

Ook Siemens Healthcare is bijzonder opgetogen over de ingebruikname van de nieuwe scanner in AZ Turnhout. Luc Van Overstraeten, vice-president Siemens Healthcare BeLux, licht toe: “Naast de routine radiologische CT-onderzoeken, biedt de SOMATOM Definition AS Open met zijn opening van 80 cm een hele reeks specifieke radiotherapeutische functionaliteiten. Dit maakt de scanner tot het eerste high-end CT-toestel, dat zowel aan de diagnostische als de radiotherapeutische behoeften van onze klanten voldoet.”

AZ Turnhout is belangrijke referentiesite voor Siemens Healthcare

“AZ Turnhout is één van de referentiesites wereldwijd voor onze Oncology Care Solutions (OCS)-afdeling binnen Siemens. Sinds verscheidene jaren hebben wij een goede verstandhouding en werken wij nauw samen met dr. Meyskens en zijn team. We zijn zeer trots deze hoogwaardig technologische en innovatieve oplossing ter beschikking te kunnen stellen. De feedback die Siemens bij zulke samenwerking ontvangt, stelt ons in staat om onze oplossingen voortdurend bij te sturen en te optimaliseren,” zo stelt Luc Van Overstraeten tot slot. 

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook