Kunst stimuleert het genezingsproces

sfeerbeeld Blijde gedachten Kunstproject 'Blijde gedachten' van het Heilig Graf stimuleert het genezingsproces van patiënten van AZ Turnhout.

 
Tweedejaars van het secundair onderwijs ontwikkelen kunstwerken die in het ziekenhuis worden tentoongesteld. Op die manier wil men bij patiënten blijde gedachten creëren om zo hun genezingsproces te bevorderen.
De tentoonstelling, die op 4 juni opent, is de start van een duurzaam project waarin kunst kan fungeren als therapie.


Iedereen wordt in het leven wel eens geconfronteerd met een verblijf of behandeling in het ziekenhuis. Klassikale gesprekken over ervaringen bij een ziekenhuisopname, brachten de tweedejaars van het Heilig Graf tot de conclusie dat kunst een uitgesproken forum is om blijde gedachten te creëren die het genezingsproces kunnen bevorderen.

 

Dokter Katrien Geboers van het centrum voor oncologie in AZ Turnhout, bevestigt dit. “Als we patiënten moeten vertellen dat ze kanker hebben, dan wordt zo iemand geraakt tot in het diepst van zijn persoon. Er volgt een periode van grote onzekerheid en angst, zowel tijdens de behandeling als daarna. Als we met kunst op onze afdeling de zwarte en angstgedachten even kunnen vervagen met ‘blijde gedachten’ dan kan dat niet anders dan het genezingsproces stimuleren.”

 

De tweedejaars van het Heilig Graf werkten wekenlang aan de ontwikkeling van hun kunstwerken. 
Chris Campers, leerkracht Plastische opvoeding van het Heilig Graf licht toe: “Leerlingen brachten persoonlijke voorwerpen mee die hen blij maken. Die voorwerpen werden vertaald naar waarnemingstekeningen of foto’s. De ‘blijde gedachten’ werden dus uitgepuurd in persoonlijk creatief werk. Tijdens het werk kwamen vele emoties los die op diverse manieren verwoord werden. Met poëzie en verhalen schreven de leerlingen hun blijde gedachten neer.”

 

De beelden die ontstonden, zowel op papier als in 3D, worden tentoongesteld in AZ Turnhout. De leerlingen doen zelf een voorstel van plaatsing en presentatiewijze van de kunstwerken. Zij krijgen daarbij advies van scenograaf Kris De Hoon. Voor het tentoonstellingsmateriaal krijgen de leerlingen een sponsorbedrag ter waarde van 2.000 euro van Kempenfietst, een vzw ten voordele van kankerpatiënten.

 

Dr. Geboers: “De kunstwerkjes zullen vanaf juni te bezichtigen zijn in de wachtzaal van de polikliniek oncologie. De bijhorende teksten van de leerlingen zullen in een boekje worden gegoten, waarmee bezoekers van de tentoonstelling en patiënten kunnen wegdromen in blijde gedachten.”

 

Dit alles is nog maar het begin van een duurzaam project waarin kunst kan fungeren als therapie. Op lange termijn zullen ook bekende kunstenaars bij dit project betrokken worden. Zij zullen de leerlingen tot vernieuwende en diepere inzichten kunnen brengen.

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook