AZ Turnhout opent op 20 maart begeleidingsruimte voor kinderen en kleinkinderen van kankerpatiënten

sfeerbeeld AZ Turnhout opent begeleidingsruimte voor (klein)kinderen van kankerpatiënten AZ Turnhout opent op 20 maart begeleidingsruimte voor kinderen en kleinkinderen van kankerpatiënten

 

In deze ruimte, die de naam 'Yolo' heeft gekregen, kunnen kinderen veilig en ongestoord op zoek naar informatie over en ondersteuning bij de ziekte van hun ouders of grootouders. Met het initiatief wil AZ Turnhout bijdragen tot een juiste voorstelling bij kinderen over wat kanker is, de behandeling ervan en de mogelijke gevolgen. Hierdoor zal ook de communicatie binnen het gezin, tussen het kind en de ouder of grootouder, vlotter verlopen. Het project is een primeur voor de Kempen en wordt gefinancierd door de federale overheid in het kader van het Nationaal Kankerplan.

 

Kanker roept vragen op

Mensen die horen dat ze kanker hebben, zitten met vragen. Hoe vertellen ze het nieuws aan hun kind of kleinkind; hoe leggen ze uit wat kanker is; hoe kunnen ze duidelijk maken dat de behandeling waar ze zo ziek van worden, hen eigenlijk beter maakt; hoe blijven ze in contact met een tiener die zich terugtrekt in zijn eigen leefwereld?
De zoektocht naar geschikte informatie verloopt niet altijd even vlot. Door de oprichting van Yolo komt AZ Turnhout tegemoet aan deze belangrijke nood. Yolo is een veilige haven waar kinderen die van heel dichtbij met kanker worden geconfronteerd, antwoorden vinden op vragen die heel normaal zijn in hun situatie.

 

Aanbod afgestemd op leeftijd kind

Kinderen van iedere leeftijdscategorie (0 tot 18 jaar) zijn welkom in de begeleidingsruimte. Hilde Michiels, projectcoördinator: "De medewerkers van het psychosociaal team van AZ Turnhout hebben ervoor gezorgd dat er aangepast materiaal beschikbaar is voor alle leeftijden. De kinderen kunnen snuffelen in boekjes over kanker en de verschillende behandelingen, surfen op het internet op zoek naar bruikbare informatie of een verrassing knutselen die uitdrukking geeft aan hun betrokkenheid en zorg. Er is een uitgestippeld programma: ze kunnen op hun eigen tempo en volgens hun eigen behoeften aan de slag gaan met de aanwezige boeken, speelgoed, knutselgerief en laptops. De kinderen worden in hun zoektocht ondersteund door deskundige begeleiders."

 

Praktische informatie over Yolo

Yolo bevindt zich op campus Sint-Elisabeth, tweede verdieping, en is telkens open op woensdagnamiddag, tussen 13.30 en 16.30 uur. De ruimte is vrij toegankelijk tijdens de openingsuren, vooraf inschrijven is niet nodig. De aanwezigheid van de ouders tijdens het bezoek van het kind aan Yolo is niet vereist. Deskundige begeleiders zorgen voor een veilige opvang.

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook