AZ Turnhout krijgt groen licht voor de oprichting van een hartcentrum

sfeerbeeld AZ Turnhout krijgt groen licht voor de oprichting van een hartcentrum AZ Turnhout heeft van de Vlaamse overheid groen licht gekregen voor de oprichting en de uitbating van een hartcentrum.

AZ Turnhout heeft op woensdag 27 maart 2013 van de Vlaamse overheid groen licht gekregen voor de oprichting en de uitbating van een hartcentrum voor interventionele cardiologie, ook wel ‘cath lab’ genoemd. Dankzij deze erkenning mag AZ Turnhout voortaan naast diagnostische procedures ook gespecialiseerde en dringende beperkt invasieve ingrepen uitvoeren, waarbij een vernauwing van een ader kan worden opengemaakt met behulp van een ballon of waarbij een stent wordt geplaatst (= metalen veertje dat in een bloedvat in het lichaam van de patiënt wordt geplaatst).

Hartcentrum komt tegemoet aan een belangrijke nood

Het ziekenhuis was al enkele jaren vragende partij voor het hartcentrum. Hart- en vaatziekten komen immers vaak voor in België en zijn een belangrijke oorzaak van sterfte. Bij een verstopping van één van de bloedvaten, is het van levensbelang dat het probleem zo snel mogelijk opgelost geraakt (liefst binnen de 90 minuten). Terwijl patiënten uit de Kempen voorheen moesten worden doorverwezen naar een gespecialiseerd of universitair centrum buiten de regio (Antwerpen of Leuven), kunnen zij voortaan dicht bij huis worden behandeld.

Partners stemmen expertise maximaal op elkaar af

De oprichting en de uitbating van het hartcentrum in Turnhout gebeurt samen met het UZ Leuven. Dit universitaire ziekenhuis beschikt over een hartcentrum waar ook (open) hartchirurgie wordt uitgevoerd. AZ Herentals, waarmee AZ Turnhout reeds enkele jaren geleden een algemene samenwerkingsovereenkomst heeft gesloten, alsook de huisartsenkringen van Turnhout en Herentals, zijn nauw bij het project betrokken. Al deze partners engageren zich om het cardiaal zorgaanbod in de regio gezamenlijk uit te bouwen en hun expertise maximaal op elkaar af te stemmen. 

AZ Turnhout is zeer tevreden dat dit zorgaanbod ook in deze regio op korte termijn kan aangeboden worden aan de patiënten.

Hartcentrum op campus Sint-Elisabeth

Het hartcentrum wordt uitgebouwd op campus Sint-Elisabeth van AZ Turnhout. De medische expertise is reeds aanwezig. AZ Turnhout start zo snel mogelijk met de inrichting van het cath lab, het opleiden van personeel en het inrichten van een start- en landingsplaats voor heli’s om dringend patiëntentransport mogelijk te maken. Het ziekenhuis verwacht tegen het einde van dit jaar het hartcentrum te kunnen openen.

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook