1.504 bevallingen in 2017

In 2017 werden er 1.514 baby’s geboren in AZ Turnhout. Dat zijn ongeveer evenveel kindjes als in 2016. Opvallend: vrouwen worden gemiddeld op iets latere leeftijd moeder.

 

“Er zijn in 2017 ongeveer even veel kindjes geboren in ons ziekenhuis als het jaar ervoor”, vertelt gynaecoloog Steven Van Calenbergh. “Een blijvende trend is dat er steeds meer vrouwen op iets latere leeftijd moeder worden. Ruim 15% van de vrouwen die in ons ziekenhuis bevielen, waren ouder dan 35 jaar. Ook in de categorie 40+ zagen we een stijging ten opzichte van vorige jaren. Daar zijn meerdere redenen voor, zoals een nieuwe relatie na een scheiding of nieuwe fertiliteitstechnieken. Er was ook een daling in het aantal moeders jonger dan 30 jaar.” Gezinnen lijken hun kinderwens lichtjes uit te stellen ten opzichte van een aantal jaren geleden.

 

In Turnhout stellen ze ook een stijging vast van het aantal moeders van niet-Europese origine. “Ruim 26% van alle kindjes die in AZ Turnhout geboren werden, hebben een moeder die niet in Europa werd geboren”, licht dr. Van Calenbergh toe.

 

Kersverse ouders geven hun kindje het liefst een korte en eenvoudige voornaam. Mila en Lucas waren in 2017 de populairste namen in AZ Turnhout.

Twee nieuwe gynaecologen

In de zomer van 2018 starten twee nieuwe vrouwelijke gynaecologen in AZ Turnhout. Het team bestaat dan uit 10 gynaecologen, bijgestaan door 5 gynaecologen in opleiding en een heel team van super gemotiveerde vroedvrouwen. Om de patiënt de best mogelijke service te bieden, specialiseert iedere gynaecoloog zich in een specifiek domein.

 

Samenwerking met andere disciplines is ook belangrijk voor onze patiënten. Dr. Van Calenbergh licht toe: “Door het werk van onze gynaecologen, vroedvrouwen, kinderartsen en anesthesisten op elkaar af te stemmen, zetten we maximaal in op de verdere uitbouw van goede zorg voor, tijdens en na de zwangerschap.” 

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook