Zwervende boeken in het ziekenhuis

Vanaf 15 november staan op campus Sint-Elisabeth (aan de cafetaria) en op campus Sint-Jozef (in de centrale hal) zwerfboekenkasten. U leest graag? U bent patiënt, bezoeker, medewerker of toevallige passant en u houdt van boeken? Neem een zwerfboek mee, lees hem en laat hem op dezelfde plaats, in een andere zwerfbib of in de bibliotheek van Turnhout terug achter.

 

De boeken in de Zwerfbibliotheken dragen allemaal de sticker “Zwerfboek”, en dat is niets minder dan een kwaliteitslabel van de bibliotheek.

 

In de Zwerfbibliotheken staan geen stukgelezen boeken die de bib niet meer voor uitleen geschikt vindt, het zijn integendeel toptitels die nood hebben aan een tweede leven. Hun eerste leven was dat van een “sprinter”, en sprinters zijn altijd werken waarvan de bibliotheek hoge verwachtingen heeft. Ze worden in meerdere exemplaren aangekocht en circuleren razendsnel, met een maximale uitleentermijn van 1 week. Maar als ze eenmaal over hun hoogtepunt heen zijn, is het grote aantal in de bibliotheek niet meer echt nodig. En dan zijn deze boeken rijp voor een carrièrewending: in de Zwerfbibliotheken kunnen ze ongetwijfeld nog veel lezers bereiken.

 

Bibliotheek Turnhout gelooft in een grote solidariteit onder lezers en is ervan overtuigd dat de boeken niet alleen zullen weggaan, maar ook zullen terugkeren. En dan zal dit project een warme uitstraling kennen doorheen de stad.
 

 

Het concept komt ondermeer uit Amerika en Nederland waar dergelijke vrije bibliotheken zelfs in parken worden geplaatst. Het valt af te wachten of dit ook bij ons zal werken. AZ Turnhout en de stad Turnhout zien het dan ook als een testproject. Ook in het stadskantoor Turnhout en in het station komen zwerfboekkastjes te staan waar je je boeken terug kunt achterlaten. 

 

Samenwerking met de bibliotheek van Turnhout. Meer info op www.turnhout.be onder de rubriek 'bibliotheek'.

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook