Het diabetesteam van AZ Turnhout meet jouw glycemiewaarde op Werelddiabetesdag

 

Op dinsdag 14 november is het Werelddiabetesdag. Diabetes is een aandoening die gekenmerkt wordt door een te hoog suikergehalte in het bloed. Vroeger sprak men ook van suikerziekte. Maar liefst 8% van de Vlamingen heeft diabetes en 1/3e daarvan weet zelf niet dat hij of zij diabetes heeft. Reden te meer om ook in AZ Turnhout hier extra aandacht aan te schenken. Op 14 november kunnen bezoekers, patiënten en medewerkers gratis hun glycemiewaarde laten meten. Indien nodig raden de diabetologen hen aan om met het resultaat naar de hun huisarts te gaan.

 

Waar?  AZ Turnhout Campus Sint-Jozef, Steenweg op Merksplas 44, 2300 Turnhout
Wanneer? 14 november 2017 tussen 10 en 16 uur doorlopend

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische aandoening waarbij het bloedsuikergehalte verhoogd is. Dit kan twee oorzaken hebben: ofwel maakt het lichaam onvoldoende insuline aan, ofwel is de geproduceerde insuline onvoldoende werkzaam. In beide gevallen kunnen de cellen onvoldoende suiker (glucose) opnemen, waardoor het zich ophoopt in het bloed. Deze situatie noemen we diabetes mellitus of suikerziekte.

 

De twee meest voorkomende vormen van diabetes zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Diabetes type 1 ontstaat meestal bij kinderen of jongvolwassenen en treft minder dan 10% van alle personen met diabetes. Meer dan 90% van de mensen met diabetes, hebben diabetes type 2. Dit treedt meestal op vanaf de leeftijd van 40 jaar en bij mensen met overgewicht en/of ongezonde eetgewoonten.

Hoe is de Werelddiabetesdag ontstaan?

De Wereld Diabetes Dag (WDD) werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie en de Wereldgezondheidsorganisatie in het leven geroepen als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld. Het doel is om de brede bevolking te informeren en sensibiliseren over de groei, oorzaken, symptomen, complicaties en behandeling van deze chronische aandoening. Ondanks te toename van diabetes leven er nog heel wat misverstanden rond deze chronische aandoening.


14 november is een niet toevallig gekozen: het is de geboortedag van Frederick Banting, die in 1922 samen met zijn collega Charles Best insuline ontdekte. Dit was de belangrijkste ontdekking in de geschiedenis van de diabetesbehandeling.

Meer info

www.diabetes.be

Bel gratis 0800/96 333  (Diabetesliga)

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook