Tips en regels voor de bezoeker

Om de rust van onze patiënten te garanderen en een optimale werking van ons ziekenhuis toe te laten, vragen wij bezoekers rekening te houden met enkele aandachtspunten en tips.

Roken is strikt verboden

In heel AZ Turnhout geldt een absoluut rookverbod, ook met e-sigaretten. Dit is wettelijk bepaald door het KB van 31 maart 1987. Bovendien is roken:

 • slecht voor uw gezondheid;
 • niet aangenaam voor de medepatiënten en tevens slecht voor hun gezondheid;
 • wettelijk verboden o.a. om brandveiligheidsoverwegingen.

Wel zijn er op beide campussen rookruimtes voorzien buiten het gebouw.

 • Op campus Sint-Jozef bevindt deze ruimte zich in de grote centrale hal.
 • Op campus Sint-Elisabeth is de rokersruimte buiten achter de cafetaria.

afbeelding rookverbod

 

Tabak Stop Lijn: 0800/111 00

Meer info op www.tabakstop.be

Stilte in het ziekenhuis

Respecteer de rust van iedere patiënt. Vermijd onnodig lawaai en druk praten in de gangen en de patiëntenkamer.

 

De nachtrustperiode begint om 21 uur. Dit betekent dat er stilte moet zijn, zodat iedereen die dit wenst zijn nachtrust kan aanvangen. Tv-toestellen en radio’s mogen nog wel spelen, maar niet te luid. Op campus Sint-Elisabeth zijn aan het onthaal wegwerp hoofdtelefoons te kopen voor 0,90 euro. Een volledige nachtrust is een belangrijke factor bij de behandeling van elke patiënt. Benut deze dan ook ten volle.

Gsm-gebruik mag mits enkele uitzonderingen

Gsm-gebruik is geen probleem in de meeste ruimtes van het ziekenhuis. Op de diensten spoedgevallen, intensieve zorgen, hartbewaking, het operatiekwartier en neonatologie (prematuren) is het gebruik van een gsm strikt verboden. Een gsm-toestel zendt namelijk radiogolven uit die de werking van medische toestellen kunnen ontregelen. Deze radiogolven dringen zelfs door stenen muren, glas of hout. Het gsm-gebruik in het ziekenhuis is daarom niet toegelaten op eenheden met levensnoodzakelijke elektronische apparatuur en monitoring.

AZ Turnhout beschikt over een draadloze internetverbinding

Patiënten en bezoekers van AZ Turnhout krijgen gratis toegang tot internet via hun laptop of mobiel toestel. Hiervoor moet u enkele stappen zetten.

 • Schakel uw laptop in en activeer de draadloze netwerkverbinding. (Hoe dit moet is afhankelijk van het type laptop dat u heeft.)
 • Klik bij de beschikbare draadloze netwerken op Internet_patienten  en kies VERBINDING MAKEN.
 • Na een aantal seconden krijgt u verbinding.
 • U hoeft geen paswoord of login in te geven.
 • Open vervolgens uw browser (Internet Explorer, Safari, Opera…) om te surfen.
 • Om mails te lezen of te verzenden gebruikt u best de webmail toepassing (webmail.telenet.be, webmail.skynet.be, …)

Ziekenhuismedewerkers mogen geen medicatie aan bezoekers geven

Soms gebeurt het dat bezoekers of familieleden naar medicatie vragen bij onze verpleegkundigen of artsen (bv. Iets tegen de hoofdpijn, een kalmeringsmiddel, slaapmiddel, enzovoort). Weet dat het ziekenhuis dit NIET mag geven, ook al lijkt het om een onschuldig pilletje te gaan. Medicatie wordt op naam gegeven en gezien uw bezoeker niet is ingeschreven in het ziekenhuis kan hij of zij geen medicatie krijgen. Daarnaast zijn we niet op hoogte van de gezondheidstoestand en mogelijks andere niet te combineren medicatie die uw bezoeker of familielid neemt. We vragen hen om zich te wenden tot hun huisarts en in dringende gevallen kan hij of zij terecht bij onze dienst spoedgevallen.

Op sommige diensten mogen geen bloemen op de patiëntenkamer

In het belang van de patiënten zijn bloemen en planten op de afdeling oncologie/hematologie (5e V campus Sint-Elisabeth), intensieve zorgen op campus Sint-Elisabeth en de afdeling neonatologie (prematuren) op campus Sint-Jozef niet toegelaten. Patiënten die op onze afdeling verblijven, hebben meestal een verminderde weerstand en zijn daarom gevoeliger voor infecties. Om de kans op infecties zo klein mogelijk te houden, zijn bloemen en planten, die een voedingsbodem kunnen zijn voor schimmels en bacteriën, niet toegestaan op deze afdeling. Kunstbloemen mogen wel. Wij danken u voor uw begrip.

Algemene tips

 • Graag de kamers ordelijk en proper houden. Dat is voor iedereen aangenamer.
 • Help mee energie besparen door de ramen in de kamer slechts te openen als de radiatoren uitgeschakeld zijn en de kamerdeur gesloten is.
 • Omwille van de rust in het ziekenhuis willen we u vragen uw kinderen niet te laten spelen in de gangen, in de liften en op de trappen.
 • Huisdieren zijn niet toegelaten in het ziekenhuis.
 • Het is niet toegestaan om artsen of medewerkers van het ziekenhuis te filmen of te fotograferen zonder hun uitdrukkelijke voorafgaande toestemming. Let hier ook op bij het maken van selfies! Meer info over fotograferen en filmen in het ziekenhuis.
 • In AZ Turnhout trachten we onze patiënten de beste zorg te geven met respect voor zijn eigenheid en die van de familie. Ook omgekeerd vragen wij u als patiënt of bezoeker om het nodige begrip en respect voor onze zorgverleners.

We vragen ook uw respect voor het recht op privacy en rust van de andere patiënten.

Disclaimer | AZ Turnhout - vzw maatschappelijke zetel - Steenweg op Merksplas 44 - 2300 Turnhout | Volg ons op afbeelding facebook