Menu Sluit menu

Spoedgevallen

acute opvang

Dienst spoedgevallen

Campus Sint-Elisabeth
Rubensstraat 166, Turnhout
+32 14 40 60 11

De dienst spoedgevallen is altijd open voor noodgevallen. We helpen hier patiënten die dringende of levensbedreigende medische zorg nodig hebben. Voor minder dringende of minder ernstige klachten kunt u terecht bij uw huisarts. In het weekend of 's avonds kunt u een afspraak maken bij de huisartsenwachtpost.

Acute opvang moeder en kind

Campus Sint-Jozef
Steenweg op Merksplas 44, Turnhout
+32 14 40 60 11

Patiënten pediatrie (kinderen tot 15 jaar), gynaecologie en verloskunde helpen we op de dienst acute opvang moeder en kind. Dit is een aparte spoeddienst op campus Sint-Jozef.

Wanneer kom je naar de spoedafdeling?

  • Als je huisarts zegt dat je moet gaan.
  • Als je met een ambulance komt na een dringende oproep.
  • Als het ernstig is: bij grote wonden, heel ziek zijn, of wanneer je denkt dat er iets ernstig mis is zoals vermoeden van een hartaanval.

Op spoed behandelen we elke dag meer dan 100 patiënten. Overdag zijn er twee spoedartsen aan het werk, 's nachts is er één spoedarts.

We geven voorrang aan de meest dringende en kritieke patiënten. Daarom kan het gebeuren dat je bij iets minder dringende problemen een tijdje moet wachten. De wachttijd op spoed kan ook oplopen wanneer al onze behandelruimtes volzet zijn of door dringende interventies, waarbij een spoedarts met de MUG moet vertrekken. 

Wanneer ga je beter naar de huisarts (van wacht)?

Als je op eigen initiatief naar spoed wil komen, overweeg dan om eerst je huisarts of de huisarts van wacht te bellen. Vraag na of zij je kunnen helpen. Zo vermijd je dat je lang moet wachten op spoed en kunnen de spoedartsen zich focussen op mensen die dringende zorg nodig hebben.

  • Overdag: Als je je niet goed voelt of een klein ongeval of letsel hebt opgelopen is je huisarts is vaak de beste eerste stap. Hij of zij kent jou en kan je goed advies geven.
  • ’s Avonds, in het weekend of op feestdagen: Bel naar de huisartsenwachtpost  voor een afspraak: +32 14 410 410

Na een eerste inschatting kan de huisarts (van wacht) jou adviseren om bijvoorbeeld nog bijkomende foto’s of echografie te laten nemen in het ziekenhuis. Met een verwijsbrief van de huisarts kunnen we je sneller helpen in het ziekenhuis in plaats van te moeten wachten op de dienst spoedgevallen tussen de andere patiënten.
 

Wat doe je bij twijfel?

Kijk op www.moetiknaardedokter.be. Deze website geeft je advies op basis van je klachten.
 

Zit je al in de wachtkamer van spoed?

Ook als je al bij ons bent, kan de website www.moetiknaardedokter.be je helpen beslissen of wachten hier de beste optie is.

Als je beslist om toch eerst naar de huisarts te gaan, vertel dit dat dan aan één van onze medewerkers. Als er nog geen spoedarts bij je langskwam, rekenen we geen onkosten aan voor je aanwezigheid op spoed. Je kan dan nog steeds gratis vertrekken.

Eerst binnen betekent niet noodzakelijk eerst geholpen

Nadat u zich heeft aangemeld aan de balie van spoed, zal een triageverpleegkundige een eerste inschatting maken van de ernst van uw klachten. Patiënten met levensbedreigende of urgente klachten krijgen steeds voorrang. 

Elke patiënt krijgt een kleurcode: deze ziet u terug in een cirkel op het identificatiebandje aan uw pols.

  • Rood: levensbedreigend (richttijd eerste contact spoedarts = 0 minuten)
  • Oranje: hoog urgent (richttijd eerste contact spoedarts = 10 minuten)
  • Geel: urgent (richttijd eerste contact spoedarts = 60 minuten)
  • Groen: standaard (richttijd eerste contact spoedarts = 120 minuten)
  • Blauw: niet urgent (richttijd eerste contact spoedarts = 240 minuten)

De wachttijd op spoed kan ook oplopen wanneer al onze behandelruimtes volzet zijn of door dringende interventies, waarbij een spoedarts met de MUG moet vertrekken. 

We beseffen dat u ongerust bent en zo snel mogelijk wil geholpen worden, maar we vragen toch het nodige begrip voor deze manier van werken.

Aantal personen op spoed

Om drukte op spoed te voorkomen, beperken we het aantal bezoekers bij de patiënt tot maximum 2 personen. Ons team kan vragen om de kamer of de dienst te verlaten bij extreme drukte of wanneer de toestand van de patiënt dit vereist.

Heeft u een symptoom van een luchtweginfectie?
  • keelpijn of
  • plotse kortademigheid of 
  • hoest of
  • loopneus of
  • verlies smaak / reukzin of
  • koorts (> 38 °C)

Dan draagt u een mondmasker in ons ziekenhuis (ook verplicht voor kinderen vanaf 12 jaar). Zo beschermt u onze andere patiënten en zorgverleners. Meer info

Onze spoedartsen en assistenten

Van 8 tot 20 uur zijn er twee spoedartsen aanwezig op dienst. Zij worden bijgestaan door de specialisten van het ziekenhuis en hun assistenten. Vanaf 20 uur is er één spoedarts aanwezig, bijgestaan door de wachtdiensten van de andere disciplines.

Bereikbaarheid

Deze dienst is gevestigd op campus Sint-Elisabeth.

Campus Sint-Elisabeth

  • Met de fiets:  Er is een fietsenstalling vlak voor de hoofdingang van de campus. 
  • Met het openbaar vervoer: Buslijn 2 (Turnhout Markt - Station - Parkwijk - Den Brand) rijdt langs de halte Turnhout Sint-Elisabethziekenhuis in de Rubensstraat. We verwijzen voor de dienstregeling naar de website van De Lijn. 
  • Met de wagen: Bereken uw route hier.

Infobrochures

De informatiefolders van AZ Turnhout worden met de grootste zorg opgemaakt. De inhoud ervan is echter algemeen en indicatief. De folder omvat niet alle medische aspecten. Hij vervangt de raadpleging bij je zorgverlener niet. Mocht deze folder vergissingen, tekortkomingen of onvolledigheden bevatten dan zijn AZ Turnhout, personeel en artsen hiervoor niet aansprakelijk.

Patiënteninformatie: Welkom op de dienst spoedgevallen
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Welkom op de dienst spoedgevallen - Bienvenue au service d'urgences (FRA)
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Welkom op de dienst spoedgevallen - Willkommen bei der Notaufnahme (DEU)
Laatst bijgewerkt op
Download
Patiënteninformatie: Welkom op de dienst spoedgevallen - Witamy na Szpitalnym Oddziale Ratunkowym (POL)
Laatst bijgewerkt op
Download

0 resultaten

Geen resultaten voor "", probeer opnieuw te zoeken.